Her vises et udvalg af vores mest populære opskrifter, som er afprøvet på vores sagesløse gæster. De har overlevet...
Muffins med rabarber
Hummus
- stor portion
Tidsforbrug
1 dag + 1 times kogning + 30 min. i køkkenet
Det kræver, at du har en god blender eller stavblender.
Indkøb
300 gram kikærter
3-4 dl. Fromage frais
ca. 1 dl. olivenolie
1 spsk. spidskommen
1 tsk. paprika
1 tsk. stødt koriander (eller en tot frisk)
1 tsk. tørret chili eller en halv frisk chili
3-4 fed hvidløg
½-1 spsk. salt
Sådan gør du
Kikærterne sættes i blød i rigeligt vand natten over.
Hæld vandet fra og tilsæt frisk vand. Kog kikærterne en time. Hæld vandet fra og lad dem afkøle til de er lunkne eller kolde.
Kikærterne er meget tørre, så blenderen har svært ved at blende dem uden væske. Blend kikærterne ad flere gange og tilsæt lidt olie og fromage frais til hver omgang, så blenderen kan få ordentligt fat. Tilsæt krydderierne i en af portionerne – spar på saltet i første omgang.
Smag til med salt og evt. mere spidskommen til sidst.
Hummus kan fryses og tøs op i mikroovn på et øjeblik, hvis du får uventede gæster.
Spises med flutes (se opskrift) som en snack eller let forret.
Havregrynskager med nougat - 'leverpostejmadder'
Små lækre bidder, ca. 24 stk.
Tidsforbrug
45 minutter incl. afkøling
Indkøb
100 gram smør eller olie eller halvt af hver
4 ½ dl. havregryn
1 spsk. mel
1 ½ tsk. bagepulver
1 dl. sukker
2 tsk. vanillesukker
2 spsk. lys sirup
Pynt: 100 gram nougat efter bagningen
Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader.
Smelt smørret.
Bland imens alt det andet i en skål. Hæld det smeltede smør op i skålen og rør det sammen.
Fordel dejen på bagepapir på en bageplade, ca. 20 x 30 cm. Tryk den sammen med fingrene.
Bages i 12-15 minutter nederst i ovnen. Imens du bager, skærer du nougaten ud i tynde skiver.
Når kagen er bagt, fordeles nougatskiverne over den varme kage. Vent et øjeblik til nougaten er smeltet og smør den ud i et jævnt lag. Mens kagen stadig er varm/lun skærer du kagen ud i små eller store bidder.
Lad den køle af et koldt sted til nougaten bliver hård igen. Evt. i køleskab.
Opbevares i tæt lukket kagedåse – eller fryses.
Broccolisalat
Rækker til 4 personer som tilbehør
Tidsforbrug
Arbejde 30 minutter
Trækketid mindst 2 timer, gerne op til et døgn
Indkøb
1 stor broccoli eller 2 små
1 dl. rosiner
1 dl. solsikkekerner
1 rødløg
1 pk. bacon (gerne kalkunbacon)
1,5 dl. creme fraiche 9%
3 spsk. sukker
2 spsk. balsamico (italiensk rødvinseddike)
3 spsk. hakket persille
lidt salt
Burgerboller
10 grove flade brød med grøntsager i - kan naturligvis laves økologisk
Tidsforbrug
20 minutter til at lave dejen
Hævetid 1-3 timer
20 minutter til at sætte brødene på plader
1 time efterhævning
20 minutter bagetid
I alt 3-5 timer
Indkøb
2 dl. surmælksprodukt (yoghurt naturel, A38, ymer, ylette eller lignende)
3 dl. varmt vand
1 pakke gær
150 gram grøntsager, f.eks. gulerod og squash
200 gram groft mel, f.eks. grahamsmel eller sigtemel
ca. 800 gram hvedemel
1,5 spsk. salt
evt. lidt honning
Chokoladekage
Dessertkage til 6-8 personer
Tidsforbrug
Ca. 20 min. + bagetid 45 min. + afkølingstid.
Indkøb
90 gram mørk god chokolade med højt kakaoindhold, ca. 70%
90 gram smør
90 gram sukker
3 æggeblommer (pasteuriserede)
5 æggehvider (pasteuriserede)
flormelis til pynt
Tilbehør: Vanilleis og frisk frugt
Sådan gør du
Smelt chokolade, smør og sukker ved svag varme. Tag gryden af varmen og lad det afkøle lidt. Rør æggeblommerne i.
Pisk æggehviderne stive (men ikke hårde) og fold dem i chokolademassen.
Hæld ¾ af dejen i en smurt og meldrysset form (20 cm Ø) og bag kagen ved 160 grader i 40-50 min.
Lad kagen køle af i formen og vend den ud på et kagefad.
Fyld resten af chokolademassen i hulningen i midten.
Sigt flormelis over inden servering.
Is og bær passer fortrinligt til denne kaloriebombe.
Kilde:
Politikens nye bagebog, Politikens Forlag, 1995, ”Michel Michauds forunderlige chokoladekage”
Ciabatta
Brødet for den dovne med god tid
1 stort brød eller 21 stykker
Tidsforbrug
Arbejde ca. 15 minutter
Hævetid 3-4 timer eller natten over i køleskab
Bagetid 30 minutter
Indkøb
1 pk. gær
9 dl. lunkent vand
1,4 liter mel (ca. 1 kilo)
2,5 dl. durum mel (250 gram)
1 spsk. salt
Citrondessert
Rækker til 6 personer
Tid
20 minutter + bagetid 30 minutter + 15 minutter lige inden servering
Du skal bruge
4 æg
190 g sukker
2 citroner
1,25 dl piskefløde
Topping:
2-3 spsk sukker ELLER
2 æggehvider
125 gram flormelis
½ tsk. citronsaft
Tilbehør:
1 liter vanilleis og pynt, f.eks. citronmelisse eller lidt friske bær
Dajmkage
Nem kage, der smager supergodt. Rækker til ca. 10 personer
Tidsforbrug
Arbejde 30 minutter
Bagetid 45 minutter
Afkølingstid mindst 30 minutter
Indkøb
1,5 dl. mælk
100 gram smør
50 gram brun farin
1 tsk. vanillesukker
150 gram sukker
3 æg
200 gram mel
1 tsk. bagepulver
150 gram mørk chokolade
lidt rasp
Glasur
150 gram flormelis
3 spsk. smeltet smør
1 tsk. vanillesukker
2 spsk. stærk kaffe
Pynt
2 stykker Dajm chokolade
Flutes med salt
Ulriks 'saltstænger' - 6 stk.
Tidsforbrug
15 min. til at lave dejen
20 min. til at lægge på plader
1 time og 45 minutter + hæve- og bagetid
I alt ca. 2 ½ time
Indkøb
50 gram gær
5,5 dl. vand
5 tsk. salt
1-2 spsk. olie
900 gram hvedemel
Groft salt til pynt
Frappé
Kold kaffedrik til 2 personer
Tidsforbrug
3 minutter
Indkøb
1 spsk. Nescafé
2 spsk. farin
3 dl. skummetmælk
6 isterninger
2 sugerør
Sådan gør du
Bland Nescafé, sukker, mælk og pisk kort med elpisker eller blendestav.
Hæld straks op i 2 store cafeglas.
Tilsæt isterninger og sugerør.
Grissini stænger
Lækre knasende brødstænger, ca. 2 plader
Tidsforbrug
1 time og 30 minutter i alt
Indkøb
250 gram mel
25 gram gær
40 gram fint revet parmesan
2 spsk. god olie, f.eks. koldpresset rapsolie
½ tsk. honning
1 ¼ dl. vand
Sydesalt
Lidt kærnemælk eller mælk
Hyldeblomstsaft
3 liter koncentreret saft
Tidsforbrug
ca. 1 time plukketid og 1/2 time i køkkenet
Det skal du bruge
60 skærme hyldeblomster – plukkes på en tør solskinsdag
ca. 2,25 liter kogende vand
40 gram citronsyre
3 økologiske citroner i grove stykker
2 kg. økologisk sukker , gerne rørsukker
Sådan gør du
Pluk skærmene og nyd duften! Læg dem i en stor skål med låg. Jeg plejer at klippe de største stilke af, så skvatter det mere sammen og kan lettere dækkes af væsken. Bare lige et klip henover de 4-5 stilke, der holder blomsten sammen.
Tilsæt sukker, citron og citronsyre. Kog vandet op og hæld det over. Sæt det hele i køleskabet i ca. 3 dage. Rør i blandingen et par gange om dagen.
Si gennem et klæde, så saften bliver helt klar. Hældes saften på atamonskyllede flasker og opbevar dem i køleskab eller fryser (eller tilsæt lidt Atamon for at konservere).
Kan holde sig ca. 14 dage i køleskabet. Frys saften i små klodser (f.eks. isterningsposer), hvis du skal gemme den i længere tid.
Saften fortyndes i forholdet 1:4 når den skal drikkes. Tynd op med vand, hvidvin eller danskvand.
Kartoffelsalat med sennep og feta
Marinerede kartofler med Dijon sennep
Tidsforbrug
15 minutter + kogetid og afkøling til kartoflerne
Indkøb
1 kg. nye kartofler
1 spsk. stærk Dijon sennep
100 gram fetaost
1/2 agurk
1/2 bundt frisk dild (eller 1 spsk. tørret)
3/4 dl. eddike
1/4 dl. oliven- eller rapsolie
1 spsk. sukker
salt
groft peber
Kæmpebrød, ølbrød eller ølboller
Kæmpebrød/ølbrød eller ølboller
1 stort brød eller 15 boller
Tidsforbrug
3-4 timer
Indkøb
50 gram gær
1 øl, gerne let
3,3 dl varmt vand (fyld ølflasken)
1 spsk. salt
2 spsk. honning eller sukker
3 dl. sigtemel *)
½ dl. olie
ca. 1 kilo hvedemel
*) Vil du have et lidt grovere brød kan du udskifte sigtemel med speltmel, grahamsmel, grahamsspelt eller rugmel.
Lammepakker
Supernem gæstemad til 4 personer
Tidsforbrug
30 minutter + bagetid 50 minutter
Indkøb
800 gram lammebov eller lammekølle
1 rød peberfrugt
1 lille squash
1 1/2 løg
8 kartofler
4 tsk. lammekrydderi
salt
4 spsk. olivenolie
lidt friskrevet parmesan
4 stk. kvadratisk bagepapir (rullens bredde)
4 stk. madsnor (eller bomuldsgarn)
Tilbehør: Friskbagt brød
Muffins - fedtfattige
33 stk.
Tidsforbrug
30 minutter + bagetid 15 minutter.
Indkøb
4 æg
250 gram sukker
1 dl. olie
3 små æbler (rives med skræl)
1 gulerod (rives fint)
250 gram mel
1 tsk. bagepulver
33 papirforme
Smagsstoffer, f.eks.:
1 dl. nødder
1 dl. kokosmel
100 gram chokolade
Müslibar med chokoladeovertræk - økologisk
Økologisk müslibar med tørret frugt. Kan naturligvis også laves af ikke-økologiske råvarer. 24 stk.
Tidsforbrug
Ca. 1 time + trækketid ca. 30-60 minutter + lidt ventetid mens chokoladen stivner
Indkøb
175 gram mørke abrikoser
100 gram rosiner
10 dadler
50 gram mandler
25-40 gram havregryn
40 gram hvedeflager (eller blanding af hvede-, rug- byg og havreflager)
2 spsk. (15 gram) kokosmel
1-2 spsk. (15 gram) kakao
Evt. 1-2 spsk. (35 gram) ribsgele
Ca. 100 gram mørk chokolade til overtræk
Rugbrød med surdej
Store rugbrød, 2 stk. - kan laves økologisk
Tidsforbrug
1. dag 15 minutter
2. dag 15 minutter i køkkenet + 6 timer hævning og bagning.
Derudover tager det 3-4 dage, hvis du ikke har surdej på lager.
Indkøb
til 1. dag:
300 gram surdej
25 gram salt
1 liter lunkent vand
400 gram knækkede rugkerner
500 gram rugmel
til 2. dag:
1 hvidtøl (maltøl)
2 spsk. mørk sirup
500 gram rugmel
100 gram græskarkerner
100 gram solsikkefrø
100 gram hørfrø (eller andre slags frø du har lyst til - bare ca. 300 gram i alt)
Rødkål
- nemt at lave - smager meget bedre end det færdigkøbte - kan laves økologisk
Tidsforbrug
30 minutter + kogetid 45 minutter
Indkøb
800 gram rødkålshoved
50 gram margarine eller olie
ca. 1 dl. eddike eller rødbedeeddike
1-2 dl. ribssaft
1-2 tsk. salt
evt. sukker