FLOJBORG.DK

Ejendomshandler før 1927

 Frem til 1927 er oplysninger om ejendomme arkiveret i

- Navneregister
- Realregister til skøde- og panteprotokol
- Skøde- og panteprotokol

De fleste af disse herligheder findes online på Rigsarkivets hjemmeside under ArkivalierOnline, Ejendomme, Realregister til skøde- og panteprotokoller.

Find matrikelnummer
Først skal man finde ejendommens matrikelnummer, der består af nogle tal og bogstaver samt et ejerlav. Ejerlavet er nogle gange det samme som sognets navn, men ikke altid.

Hvis man kender adressen (hvad den hedder i dag), kan man bruge www.ois.dk (Offentlig Informations Server). Man kan også bruge et kort, som f.eks. krak.dk og vælge 'Matrikler' øverst til højre.

Navneregister
Start altid med navneregistret, hvis det findes. Heri står alle købere af ejendomme opført og der er en henvisning til hvilken side personens ejendom skal findes på i Realregister for skøde- og panteprotokoller. 

Realregister til skøde- og panteprotokoller
Et realregister er en oversigt , hvor hver ejendom typisk fylder en dobbeltside. Her finder du for protokollens periode:

- Ejere, købsdato, købesum m.v.
- Hæftelser
- Servitutter og byrder

Realregistret er ført i matrikelnummerorden, så det er egentlig ligesom at slå op i en telefonbog, bare man kender matrikelnummeret.

I realregistret er der ud for hver handel eller hvert tinglyst pantebrev en henvisning med protokolnummer og sidetal i Skøde- og panteprotokollen. Realregistret er - foruden at være et godt overblik - en indgangsnøgle til, hvilken side du skal finde de enkelte handler og lån i skøde-- og panteprotokollen.

Skøde- og panteprotokol
Heri finder du skøder, panteobligationer og aftægtskontrakter skrevet ind i sin fulde ordlyd. Her kan du altså læse detaljer om de enkelte handler og lån. Men du skal altid finde skødet/lånet i realregistret først, for skøde- og panteprotokollen er ført dag for dag, hvor dokumenterne er tinglyst. Og ofte sker tinglysning flere år efter at huset egentlig er handlet.

Vil du tilbage i tiden?
Når du har fundet ejendommen i et Realregister, vil der stå øverst på siden for den ejendom du kigger på, hvilken forrige protokol du skal lede i.

Matrikler i København
Måske kan dette være til en hjælp:
http://www.kobenhavnshistorie.dk/index.php/e-boger/22-bog/matrikel/176-k-benhavnske-j-vnf-relsesregistre-1689-2008-indholdsoversigt-og-indledning

Mette Fløjborg 04.2024

 

Andre artikler om emnet:

Ejendomshandler - Lars Tømrers hus (1840 - 1935)

Ejendomshandler 1927 - 1990

Ejendomshandler i vores tid