Ejendomshandler 1927 - 1990
Når en ejendom handles, bliver det registreret i tingbogen. Denne artikel handler om at finde ejendomshandler i perioden 1927 og frem til ca. 1992. Tingbøgerne kan findes online hos Rigarkivet.
Find matrikelnummer
Først skal man finde ejendommens matrikelnummer, der består af nogle tal og bogstaver samt et ejerlav. Ejerlavet er nogle gange det samme som sognets navn, men ikke altid.
Hvis man kender adressen (hvad den hedder i dag), kan man bruge www.ois.dk (Offentlig Informations Server).
Man kan også bruge et kort, som f.eks. krak.dk og vælge 'Matrikler' øverst til højre.
Søg ejendommens blad i tingbogen
Ejendommen har et oversigtsblad i tingbogen, der kaldes Realregister for skøde- og panteprotokoller. Dér findes rigtig meget information om ejendommen og handlerne i perioden.
Eksempel:
Jeg vil søge på ejendommen Benediktes allé 10, 5250 Odense SV. Jeg vi gerne vide hvad min far, Gudmund Hansen, gav for huset i 1959 og hvem han købte det af. Jeg vil også gerne vide hvilke lån han optog dengang.
Når en ejendom bliver handlet, sker der en tinglysning af skødet i den retskreds, som ejendommen hører til. Jeg har derfor brug for at vide noget mere om ejendommen og om hvilken retskreds den tilhørte, før jeg kan komme videre. På OIS finder jeg ud af, at matrikel nummeret er 1aqb Kristiansdal Hgd. [hovedgård], Dalum. Her ser jeg også navnet på de nuværende ejere, ejendommens størrelse, opførelsesår mm.
Nu skal jeg finde ud af hvilken retskreds adressen Benediktes allé i Dalum hørte under i 1959. Det ser man på www.digdag.dk. Her vælges øverst oppe 1959 og i venstre side Retslig og herunder Retskreds. Så klikker man på kortet og vælger + i højre side for at zoome ind. Det er lidt (meget) bøvlet. Men brug pilene i kanten af kortet for at navigere. Når man nærmer sig, klikker man på stedet. I venstre side vises nu, at den adresse der søges, hørte under Odense Herredsret fra 1958-1973. Det er ikke altid nødvendigt at tage turen forbi digdag.dk, men den kan være nyttig, hvis ikke man er så stærk i geografien og myndighederne omkring det sted, man søger oplysninger om.
På Rigsarkivets hjemmeside vælges 'Arkivalieronline'.
Rul ned og vælg 'Ejendomme'.
Vælg: 'Digitaliserede tingbøger'.
Her støder vi så på det problem, at Odense Herredsret ikke findes på listen. Prøv i stedet at vælge 'Odense Byret 3. afdeling'.
Vælg 'Område: Dalum sogn'.
Der kommer en lang liste frem. Bog 33-45 vedrer det ejerlav vi søger efter.
Bog 36 ser ud til at indeholde det matrikelnummer vi søger.
Matrikelnumrene 'sorteres' i rækkefølge sådan:
1a
1ab
1ac
1abg
1abh osv.
På opslag 336 finder jeg 1-aqb dog er anført adressen ’Prinsesse Benediktes Alle 12’ – det er ikke helt korrekt, det er nemlig husnr. 10. Og gadenavnet starter ikke med 'Prinsesse' - men det gjorde det måske dengang.
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=537128#537128,8408031
Man kan se at Gudmund Hansen har købt ejendommen 31.08.1959 – købesum er desværre ikke angivet. Man ser også, at den er solgt videre til Jan og Mette Johansen for 495.000 kr. i 1985. Det var dem vi fandt på OIS, så de ejer den altså endnu. På samme side ser vi, at der er en servitut om bebyggelse m.m.
På næste opslag, 337, ser man hvilke hæftelserne (tinglyste pantebreve, udlæg mm.) der er tinglyst på ejendommen.
Hæftelse nr. 1: 31.08.1959 er lyst et pantebrev på 25.000 kr. til Sparekassen Fyn. Beløbet er streget over, dvs. pantebrevet er senere blevet aflyst - dvs. gælden er betalt tilbage, og sparekasen har derfor ikke længere pant i ejendommen. I højre kolonne kan jeg se, at det er aflyst 06.02.1985. 'Hæftelse nr. 1' betyder, at dette pantebrev har 1. prioritet. Det betyder, at i tilfælde af en tvangsauktion vil auktionsbeløbet først dække denne hæftelse.
Hæftelse nr. 2: 27.11.1959 er lyst et pantebrev til Østifternes Hypotekforening på 8.000 kr. Dette pantebrev har 2. prioritet.
Hæftelse nr. 3: 31.08.1959 er lyst et ejerpantebrev på 20.000 kr. , som er aflyst 10.12.1984. Dette har 3. prioritet næst efter hæftelse (n. h.) 1-2.
Bemærk at lån nr. 2 stadig eksisterer (eller eksisterede, da denne protokol blev udskrevet) – det er ikke streget ud og ikke anført som aflyst.
Nedenunder ser man Jan og Mettes hæftelser.
Kopi af skødet
Hvis man vil finde ud af, hvad Gudmund gav for ejendommen i 1959, skal vi finde en kopi af selve skødet. I tingbogsopslaget ovenfor fandt jeg ud af, at tinglysningsdatoen var 31.08.1959 og nedenunder stod 6554. Det sidste tal er enten et dokumentnummer eller et sidetal i selve tinglysningsprotokollen. Men det letteste er at finde genparten af skødet. Gå til Rigsarkivets hjemmeside og vælg 'Søg og bestil'. Skriv
Arkivskaber = odense (retten hedder noget med odense)
Arkivserie = skøde
Periode = 1959-1960
Her vælges '1927 - 1990 Odense Herredsret Genparter af skøde- og servitutdokumenter'.
Listen er lang, men vi ved jo, hvad vi leder efter: En ejendom med ejerlav Kristiansdal Hovedgård. Rul ned til kasse 264 og bestil den til gennemsyn på Rigsarkivets læsesal. Dér kan man læse skødet og altså se handelsprisen og de øvrige betingelser i handlen. Kassen indeholder alle handler fra 1927-1991, så når man finder matrikelnummeret vil skøderne ligge samlet dér.
Ændrede matrikelnumre
På Rigsarkivets hjemmeside vælges 'Søg og bestil'.
Arkivskaber = rettens navn og arkivserie = tingbog.
Så kommer du til arkivserier, der omhandler 'Omskrevne tingbogsblade'.
Byggesager på ejendomme
En del af landets kommuner har givet online adgang til gamle byggesager på ejendomme. Dér kan du f.eks. finde tegninger over bygninger, ansøgning om opførelse af carport osv.
Hjemmesiden hedder weblager.dk - man skal ikke logge ind, bare vælge kommune og derefter adresse. Andre kommuner bruger hjemmesiden filarkiv.dk til deres byggesager. Dér skal man logge ind med MIT-ID for at se byggesagerne.
Mette Fløjborg, 04.2024
Andre artikler om emnet: