FLOJBORG.DK

Rosa og Johannes

johannesHistorien om Rosa og Johannes foregår i 1880-erne i Odense og Jylland. Et ungt par er vanvittigt forelskede i hinanden, men pigens far spænder ben for affæren...

 

Johannes Ferdinand Nielsen

Johannes Ferdinand Nielsen er bror til min oldefar Carl Nielsen. Du kan finde ham i mit slægtstræ, hvis du har lyst til at læse mere om hans familie. Rosa er der også...

I 1881 er Johannes 19 år gammel og bor hos sine forældre i Odense, mens hans storebror, Carl, rejser 'på valsen' i Tyskland som bogbindersvend. 

Johannes er en høj, flot fyr, mens broderen Carl er en lille tæt mand. Der er knap to år mellem de to brødre. De har 4 ældre søskende, bl.a. Camilla, som er 'skyld' i, at høreapparatvirksomheden Oticon blev stiftet - men det er en helt anden historie.

 
Carl Nielsen

Carl og Johannes sønner af Lars Nielsen, som var vævermester på Odense Fattiggård. Det var en betydningsfuld stilling, da fattiggården havde en omfattende stofproduktion, både fremstillet af beboerne, men også af en lang række vævere rundt på Fyn, som sad derhjemme og arbejdede.

 

I vore dage vil man betragte vævning som en kvindehobby, men mange af væverne var mænd. Måske havde de ligesom mange skræddere, en fysisk skavank, der gjorde dem uegnede til markarbejde - ja, så kunne de gøre nytte derhjemme som vævere eller skræddere og dermed alligevel forsørge deres familier.

 00086 Lars Nielsen familie 20081866 01Johannes studerer i København, men er hjemme hos forældrene ofte. I december 1881 bliver han indkaldt til Ingeniørtropperne. Han skal til eksamen i København i januar 1882, og i april måned arbejder han med regnskaber og kaldes assistent. Den 10. maj starter han på at aftjene sin værnepligt på Kronprinsessegades kasserne i København.


Johannes og Carl er tæt knyttede, det kan man læse af korrespondance mellem Carl i Tyskland og familien hjemme i Odense. Cirka en gang om ugen skriver faderen brev til Carl, og familien samles hjemme i Kongensgade 40, en ejendom, som faderen har købt cirka 10 år før de to drenge bliver født. 


Hele familien skriver små hilsner i brevet - også Johannes. Papir er dyrt, så man kan jo lige så godt udnytte al pladsen på arket.

 

Vævermester Lars Nielsen med familie i 1866. De to mindste drenge er Carl og Johannes.

 

Min kære Rosa
Johannes' breve til bror Carl bærer tydeligt præg af, at han er meget forelsket i en yngre pige, der hedder Rosa. Han omtaler mange gange pigen som 'min kære lille Rosa' og 'min egen kære Rosa'. Pigen og hendes forældre bor i Langå, og den 6. november 1881 får han den nedslående meddelelse, at Rosas forældre har bestemt, at han og Rosa ikke må ses de kommende to år på grund af hendes unge alder. Johannes skriver til bror Carl nede i Tyskland den 8. november 1881: 


Mit Humør står heller ikke højt, kan du tro, jeg var nemlig i Søndags i Langaa for sidste Gang for 2 - siger og skriver to - Aar. Tænk Dig hvilket Tidsrum. Jeg ved næsten ikke, hvorledes det skal gaa. Hendes Forældre havde ganske vist ikke noget imod det og sagde, at de for Eftertiden ville betragte mig som en Søn, men paa Grund af Rosas store Ungdom maatte vi ikke se hinanden i denne Tid. Der kan maaske nok være noget i det, men det er haardt, og jeg ved næsten ikke, hvorledes jeg skal kunne holde dette Løfte, men Gud hjælper mig vel nok dertil. Nu maa jeg slutte for denne Gang med mange kjærlige Hilsener fra Din egen lille Broder Js... Mange, rigtig mange kjærlige Hilsener sendes dig fra min Rosa.

Måske håbede Rosas far på, at forelskelsen gik over, eller også ventede han bare på, at hun skulle blive gammel nok til at forpligte sig til et ægteskab med den skønne Johannes.

Men hvem var denne kære lille Rosa? Jeg fandt i korrespondancen noget om, at hun havde fødselsdag 20. april - men intet fødeår. Men altså yngre end 19 år. Jeg har også funderet over, at broderen Carls senere hustru, Anna Henriette Rosenberg, også kom fra Langå. Det viser sig faktisk - da jeg fik et lyst øjeblik, hvor jeg granskede den gren nærmere - at Anna Henriette har en lillesøster, der hedder Rosa Christiane Rosenberg, født 20. april 1866. 

00097 rosa rosenberg 01

 

Bingo! Jeg tillader mig at drage den konklusion, at det må være Johannes' elskede Rosa. En 15 årig skønhed, datter af en malermester i Langå i Midtjylland. Der er ikke født andre piger med navnet Rosa i Langås kirkebøger i perioden 1862-1867, hvilket understøtter min teori. 


Rosa har været meget ung i november 1881, faktisk kun 15 år gammel. Så man kan vel ikke fortænke hendes far i den beslutning, han tog på det unge pars vegne.

 

  

Rosa Christiane Rosenberg

 

 

00087 moritz jacobi

 

Rosas far var malermester i Langå. Både han og hustruen Emilie Kalisch var jøder. Han var efterkommer af polske jøder og hun af en jødisk guldsmedemester fra Holland. Rosas far, Moritz besluttede på hele familiens vegne, at de skulle konvertere til kristendommen, da Rosa var 5 år gammel. Det var ved den lejlighed, at hun fik tilføjet mellemnavnet Christiane. Og det var dér de tog familienavnet Rosenberg, som flere af hans brødre havde gjort det nogle år tidligere.

 Papirklip silhuet af Moritz Jacobi, senere Morits Jacob Rosenberg

 Johannes og Rosa holdt ikke op med at have kontakt med hinanden. De havde nok forbud mod at mødes, men de har sikkert skrevet heftigt sammen mens Johannes var ved militæret fra foråret 1882. Der er i hvert fald mange hilsner fra Rosa i brevene til Carl, som Johannes sender i det år. 

Hvad der videre skete
Historien er så romantisk, at man virkelig ønsker, at de fik hinanden til sidst, men det gjorde de desværre ikke. Rosas fars plan virkede åbenbart. Rosa og Johannes får ikke hinanden, men de kan ikke undgå at have mødt hinanden senere i livet, da Johannes' bror Carl bliver gift med Rosas storesøster, Anna Henriette. Jeg er sikker på, at de begge er med til dette bryllup i 1886, cirka 4 år efter deres adskillelse. 

00345 johannes nielsen 03

 

Johannes gør karriere ved militæret som premierløjtnant og senere bliver han hospitalsforstander i Randers. Han blev gift med musiklærerinden Augusta Therese Svendsen.

 

   

Johannes Ferninand Nielsen, 1905, 43 år gammel

 07719 augusta svendsen 01

 

Johannes' hustru: Musiklærerinde Augusta Therese Svendsen

På dette fotografi ser hun meget frygtindgydende ud - der er nok ikke mange børn, der turde spille en falsk strofe i hendes musiktimer.

Efterkommere har fået fortalt, at når børnebørnene fik klavertimer hos mormor Augusta, fik man et rap over fingrene, hvis man spillede forkert. Så hun var lige så skrap, som hun ser ud på billedet.

 

 

 

  

07720 07727 karen sofie else marie 01

07721 karen sophie nielsen omkr 1909 01

 

Johannes og Augusta får et par smukke døtre, Else Marie og Karen Sophie.

Faktisk får de en datter mere, men hun bliver desværre kun 3 år gammel.

Johannes ender sine dage i København, hvor han dør i 1914 som 51-årig. Hans to døtre er da kun 19 og 21 år gamle. Augusta bliver til gengæld 81 år gammel.

  

Karen Sophie Nielsen (tv) og Else Marie Nielsen (th).

Billedet til højre er den smukke Karen Sophie.

 

Johannes' efterkommere havde aldrig hørt om Rosa, før jeg fortalte dem historien.

00097 00098 rosa rosenberg christian falslev 01

 

Rosa bliver gift med Christian Nielsen. Han er fra Falslev nord for Randers men bliver grosserer i København. I 1915 tog han navnet Falslev som efternavn. Parret får 4 børn i perioden 1895-1900. 

Børnene har sandsynligvis også fået navnet Falslev i 1915.

Rosa dør i en alder af kun 55 år. 

 

  

   

 Rosa Christiane Rosenberg og grosserer Christian Nielsen Falslev

 

00097 00098 00609 00615 00619 christian falslev roa og boern 01

 

14 år efter kærlighedsaffæren med Johannes føder Rosa sin første søn. Han får mellemnavnet Johannes - jeg tror aldrig at Rosa glemte sin første store kærlighed.

 

 

 

  

Grosserer Christian Nielsen Falslev og Rosa Christiane Rosenberg omkring år 1899, med børnene Gunnar Michael Nielsen, Ellen Margrethe Nielsen og Erik JOHANNES Nielsen. 

 


---

Denne historie er blevet illustreret takket være 4 fotoalbum fra 1890-erne, som min mors kusine, Birgit Andersen-Nærum, har passet godt på i mange år. Som slægtsforsker er det virkelig et kup, jeg gjorde dér, og jeg er dybt taknemmelig for Birgits beslutning om, at jeg skulle have de 4 album.

Det store familiebillede af Lars Nielsen har jeg fået af en af Johannes' efterkommere, Poul Steen. Dette fantastiske billede er jeg specielt glad for - det er altså ikke hverdagskost - selv for en garvet slægtsforsker - at finde billeder af sine forfædre fra midten af 1800-tallet.