flojborg.dk

Lars kunne andet end at væve...

vaev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Væveren Lars starter med at gøre sin brors tjenestepige Ane gravid, begge er da omkring 29 år gamle. Ja, det sker jo indimellem, men det var jo ikke så godt for en ung pige at blive gravid i 'utide'.

Som regel ender den slags med et bryllup, når man finder ud af at maven vokser, så man kan nå at blive gift inden barnet bliver født, så det bliver et 'ægte' barn. Et uægte barn er et barn, der er født udenfor et ægteskab, og betegnelsen 'uægte' er ofte brugt i en nedsættende betydning, da man anså det for skammeligt at avle børn, når man ikke var gift.

Tjenestepigen Ane, som alle steder kaldes Anne, er på det tidspunkt i tjeneste hos Rasmus Christensen, som er Lars' storebror.

Af en eller anden grund bliver Lars og Anne ikke gift lige med det samme, som man plejer. Men Anne og barnet Kristen bliver boende hos Rasmus Christensen. Ud for barnet står der 'plejesøn i søns sted' i folketællingen i 1840, dvs. Rasmus har taget barnet til sig som sit eget. Måske føler han sig en lille smule forpligtet til at passe på den unge Anne og barnet Kristen, som hans lillebror har sat i en svær situation.

Da drengen er 5 år, bliver Anne og Lars gift. De får ikke flere børn, men de får et langt ægteskab på ca. 20 år indtil Anne dør, 56 år gammel, i 1863.

Som slægtsforsker leder man videre i kirkebøger og folketællinger for at finde ud af om drengen Kristen er blevet gift og har stiftet familie. Pludselig dukker et andet ægteskab op, nemlig hans far, Lars Christensen, der i en alder af 61 år gifter sig med Hansine på 27 år!

Det viser sig ved yderligere granskning, at Lars kort efter hans hustru Annes død, gør den kun 22-årige Hansine gravid. Lars er da 55 år og 56, da den lille pige kommer til verden året efter. Den lille døbes i øvrigt Anne, altså samme navn som Lars' hustru, der lige er død.

Lars og Hansine bliver heller ikke gift lige efter 'fejltagelsen', men først 5 år efter lille Annes fødsel. Hansine er da blevet 27 år og Lars 61. Lars' voksne søn fra det første ægteskab, Kristen, er nu blevet 32 år. Han får altså en ny stedmor, der er 5 år yngre end ham selv.

Lars og Hansine får i alt 4 børn, hvoraf de sidste to er tvillinger. Lars er 76 år, da tvillingerne bliver født. Den ene er et lille skrawl, der kun når at leve i 15 dage.

Jo, Lars kunne andet end at væve...

Se flere historier her.