flojborg.dk

Tvangsægteskaber

aegteskab
Historien foregår i Midtjylland for ca. 100 år siden. Dengang var det helt almindeligt, at fædrene besluttede, hvilke gårdmandssønner og gårdmandsdøtre, der skulle gifte sig. På den måde handlede man jord og magt samt sikrede sig, at gården forblev i familiens eje. Hvis man var så uheldig kun at få døtre, måtte man jo finde en god svigersøn, der kunne drive gården videre.

 Her er vi lidt 'langt ude' familiemæssigt, men hovedpersonerne i historien er beslægtet med mit lille barnebarn, Mads. Hovedpersonen hedder Mads Madsen Lanng og han har nummer 11924, hvis du er interesseret i at studere hans familie nærmere.

Mads er gårdmandssøn fra Hammershøj, en lille flække mellem Viborg og Randers. Han gifter sig som 23-årig med Karen Marie Jensen, som er datter af gårdmand Mikkel Jensen i Vorning. Det ligger cirka 3 kilometer fra Hammershøj. Da Mads blev gift, har han sandsynligvis samtidig overtaget svigerfaderens gård, eller i hvert fald været med til at drive den. Han er sandsynligvis blevet gift med pigen, fordi det var blevet bestemt - af fædrene - at han skulle drive gården. Og så var han nødt til at tage datteren med i købet uanset om hun var ung eller gammel - eller for den sags skyld smuk eller grim.

De får hurtigt to børn - arvefølgen skal jo sikres! Men 2 år efter det sidste barn er født, dør Karen Marie, kun 28 år gammel. Et gæt kunne være, at det er en 3. graviditet, der har taget livet af hende. Der er dog ikke fundet hverken et lille nyt barn i det år hun dør eller en dødfødt barn. Men det kan jo være en abort, der har givet hende infektion, og der fandtes ikke antibiotika i 1903.

2 år og 4 mdr. efter Karen Maries død gifter Mads sig igen. Ved brylluppet kaldes han gårdmand i kirkebogen. Denne gang gifter han sig med Kirsten Marie Jensen, hvis far også hedder Mikkel Jensen. Tanken om at Karen marie og Kirsten Marie er søstre er nærliggende... Men det viste sig ved nærlæsning af kirkebogen ved deres fødsler, at mødrenes navn ikke stemte. Et nærmere kig i kirkebøgerne afslører dog, at Mikkels første kone dør ung, og derefter gifter han sig igen og får flere børn. Så den er god nok, at Mads' to ægtefæller er halvsøstre, det er nemlig Mikkel Jensen, der er far til dem begge.

Ja, det ligner jo unægteligt et fornuftsægteskab på ny, hvor Mikkel får afsat sin anden datter til Mads, så han kan forsørge hende, nu da storesøsteren er død.

Se flere historier her.