FLOJBORG.DK

Dødsattester og selvmord

doedsattestDenne artikel handler om dødsattester, men også om hvordan man finder mere om et dødsfald, f.eks. ved selvmord eller ulykker. 

Du skal kende en persons dødsdato, ellers bliver du langskægget inden du finder attesten!

Og så skal du vide, hvor personen boede ved dødsfaldet. Attesterne opbevares ikke i det sogn man døde, men i bopælssognet. Det er i hvert fald hovedreglen.

Dødsattesten
Du kan få adgang til dødsattester, der er mere end 75 år gamle hos Rigsarkivet. Vil du se en nyere attest, skal du søge om adgangstilladelse på deres hjemmeside. Dødsattester er bevaret fra ca. 1880 og frem. Der findes enkelte attester fra 1850-1880, men det er ganske få.

Der er flere måder at finde dødsattester på:

1 Start altid på www.dodsregister.dk
Her findes mere end 1,6 mio. dødsfald i Danmark. Nærmere forklaring er næppe nødvendig - bare prøv dig frem :-). NB: Denne hjemmeside kan bruges selvom du IKKE ved hvornår personen døde. Det kan de andre ikke.

2 Hvis ikke det lykkes dér, så gå videre og søg på www.rigsarkivet.dk - søgning i indtastede attester
Der er et stort indtastningsprojekt i gang, der for nogle år siden startede op på Fyn, hvor frivillige fra foreningen Danske Slægtsforskere Odense affotograferede alle fynske dødsattester frem til og med 1943. Billederne blev afleveret til Rigsarkivet, der lagde dem online. Flittige indtastere er i gang med at indtaste attesterne, de indtaster flere tusinde hver måned. MEN det er en lang proces, der vil tage 20-30 år med det nuværende tempo. Men start altid med at søge blandt de indtastede attester på Rigsarkivets hjemmeside under "Søg i samlingerne, Avanceret søgning". Desværre er søgefunktionen dårlig og man kan ikke bladre, når man har fundet attesten. Se eksempel senere.

3 Søger du en dødsattest fra Fyn og øerne omkring, er det lettest at bruge  www.dodsattester.dk 
Vælg årstal i venstre side og derefter område og klik ind til de affotograferede attester. De ligger i datoorden, nogle gange ligger der flere købstæder eller distrikter i en "pakke", og da ligger attesterne i datoorden indenfor hver købstad eller distrikt.

4 Den tunge metode - Rigsarkivets hjemmeside www.rigsarkivet.dk
Hvis alt andet svigter, må du denne vej:
Vælg: "Søg og bestil".
Arkivskaber er enten Sundhedsstyrelsen eller et lægedistrikt eller en lægekreds. Sundhedsstyrelsen er for perioden 1915 og frem. MEN HOP DET OVER i første omgang.
Arkivserie: dødsattest
Årstal: 1939 - 1939 (det år personen døde).

Her får du overblikket over, hvor dødsattester er arkiveret det pågældende år. Klik dig videre ind til attesterne. Hvis du skulle falde over en dødsattest, der ikke er scannet og dermed findes online, kan du bede om at få kassen med dødsattesten sendt til den læsesal du bor nærmest ved.

Forskellige typer dødsattester
Der findes dødsattester, der er udstedt af ligsynsmænd. Det var to "gode og oplyste mænd". Det bruges især på landet, hvor der var langt til nærmeste læge. Denne type findes frem til ca. 1939.

Udstedt af læge. I byerne udfyldes attesterne af lægen.

I nyere tid findes fire typer attester

A1 - døde børn under 1 år, almindelige dødsfald
A2 - døde børn under et år, ulykker og drab
B1 - > 1 år, almindelige dødsfald
B2 -  1 år, selvmord, drab og ulykker. Disse attester kaldes medicolegale dødsattester. Disse er enten arkiveret ind imellem de andre attester og nogle gange for sig selv.

Dødsattesten indeholder
Data om personen: Navn, bopæl, fødselsdato og måske fødested. Derudover ses dødssted, måske ægtefælles navn (gifte) eller forældres navn (børn), måske erhverv. Og så naturligvis dødsårsagen og eventuelle sygdomme.

Hvis der er tale om ulykke, drab eller selvmord findes oplysninger om hvor liget er fundet og hvor ligsynet har fundet sted, metoden til selvmordet og en beskrivelse af skaderne på kroppen. BAGSIDEN af disse attester indeholder ofte mange detaljer.

Politiet
Hver gang et dødsfald er selvmord, drab eller ulykke kommer politiet ud, dvs. der er også optegnelser i politiprotokollen. Brug evt. www.digdag.dk til at finde ud af, hvilken politi-/retsmyndighed personen hørte under.

Avisen
Nogle gange kan man finde omtale af disse dødsfald i gamle aviser på Det Kongelige biblioteks hjemmeside Mediestream: https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/

Oversigt over selvmord i Danmark 1845-1895
Har du mistanke om et selvmord, kan denne oversigt være et godt udgangspunkt:
På Rigsarkivets hjemmesiden vælger du "Søg og bestil", Arkivskaber: "danmarks statistik", Arkivserie: selvmord, Periode: 1845-1895
Her findes Selvmordsstatistik i to dele. Online selvfølgelig, da de frivillige har scannet dem.

Sådan søger du efter attester på 4 måder, eksempel Thorvald Andersen, 1926
Thorvald og Karla dør 07.08.1926 i Ennebølle på Langeland, Svendborg amt. Thorvald slår Karla ihjel og begår selvmord bagefter. Hvor Tåsinge har sin Elvira Madigan, har Langeland i stedet kærlighedsdramaet om Thorvald og Karla. Vi vil finde Thorvalds dødsattest.

Metode 1
dodsregister.dk. Dér var ikke bid.

Metode 2
Rigsarkivets hjemmeside, Søg i samlingerne, Navn: thorvald andersen, Periode: 1926-1926, Navn: thorvald andersen, Arkivskaber: sundhedsstyrelsen, Arkivserie: dødsattest.

Metode 3
www.dodsattester.dk
Fyn 1925-1929
1926
192604-192612 - Øerne landsogne, klik på linket
Bladr frem til august måned (opslag 810)

Metode 4
Rigsarkivets hjemmesiden, Søg og bestil, Arkivserie: "dødsattest", Periode: "1926-1926".
Vælg Sundhedsstyrelsen, Dødsattester, Øerne.
Tryk på "Læs arkivaliet".
Rul ned til 1926 Svendborg Land 4-12 (måned 4-12) og åbn med plus-tegnet. 

Her er nogle skillekort undervejs, der adskiller Svendborg amts landdistrikter, f.eks. Svendborg land, Nyborg land, Faaborg land, Ølandenes landdistrikter (Langeland og Ærø). For hvert skillekort starter attesterne forfra i datoorden. Ølandene startede ved opslag 695, jeg fandt ham på opslag 810.

Sådan søger du efter attester på 4 måder, eksempel Hans Jeppesen, 1884
Hans Jeppesen hænger sig i sit hjem 29.02.1884 i Skovs Højrup, Brenderup, Vends herred, Odense amt. Han er enkemand og indsidder, dvs. han bor til leje. Vi leder efter hans dødsattest:

Metode 1
Fandt ham ikke på dodsregister.dk

Metode 2
Rigsarkivets hjemmeside, Søg i samlingerne, Periode: 1884-1884, Navn: hans jeppesen, Arkivserie: dødsattest.
- jeg udfylder ikke arkivskaber i første omgang, da jeg ikke ved, hvor attesten er arkiveret.
Da jeg finder attesten kan jeg se, at den er arkiveret hos Sundhedsstyrelsen. Hos mig virker bladre funktionen ikke, så jeg prøver lige næste metode også.

Metode 3
www.dodsattester.dk
Fyn
1880-1884
1884
188401-188406 – Fyn Medicolegale landsogne, klik på linket
Bladr frem til februar måned (opslag 16-17)

Metode 4
Hvis ikke du skal finde noget på Fyn, hopper du videre til denne metode.
Rigsarkivets hjemmeside, Søg og bestil, Arkivserie: "dødsattest", Periode: "1884-1884".
Vælg "Sundhedsstyrelsen, Dødsattester, Øerne".
Tryk på "Læs arkivaliet".
Rul ned til 1884 Fyn medicolegale 1-6 (måned 1-6) og åbn serien ved at klikke på plus-tegnet.

Jeg fandt ham på opslag 16-17. Her står, at han i længere tid har lidt af sygdom med smerter. Der står også, at to af hans brødre har aflivet sig selv. Det er jo interessant, men jeg aner intet om brødrene, ud over at de må hedde Jeppesen og er døde før 29.02.1884.

Derefter skal vi en tur til Rigsarkivets hjemmeside, "Søg og bestil" for at finde en politisag i Vends herred.

Søgning i oversigt over selvmord i Danmark 1845-1895
Jeg vil forsøge at finde de to Jeppesen-brødre, der har begået selvmord før 1884, formentlig på Fyn.

Rigsarkivets hjemmeside, Arkivskaber: "danmarks statistik", Arkivserie: "selvmord", Periode: "1845-1884", Jeg vælger først 1871-1895.

Ser, at der er tale om hæfter for hvert år opdelt i måneder. Ikke nemt, men dog muligt… I nogle år er hæfterne også opdelt i amter, kan jeg se på stednavnene og mellem-overskrifter.

Jeg bladrer og leder efter navnet Jeppesen og skeler til fynske stednavne.

I opslag 224 finder jeg Peder Jeppesen, Lunde-Skam herred, 23.01., mand, 65 år, husfæster, enkemand, hængning. Bevæggrund: Sindssyg?
Løbenr. 278, journal 15 (ved jeg ikke, hvad jeg skal bruge til, men noterer det alligevel).
I Odense amt var der 21 mænd og 4 kvinder, der begik selvmord det år.
Jeg bladrer baglæns og ser, at året er 1880.

Tilbage til metode 1, 2 og 3 for at lede efter dødsattesten.

Men det var faktisk et vildspor, for på dødsattesten hedder manden ikke Jeppesen, men Jespersen.

Et opslag i kirkebogen slog fast, at han hedder Jespersen. Altså ikke min slægt, men eksemplet duer alligevel 😉.

Indtastning af dødsattester
Har du lyst til at hjælpe med at indtaste dødsattester? Så foregår det på https://cs.sa.dk/ - vælg Log ind øverst th. og opret dig som bruger.

Nyere dødsattester
Hvis du vil se attester, der er mindre end 75 år gamle, skal du søge om adgangstilladelse. Gå til Rigsarkivets hjemmeside. Klik på de små 'bøger' øverst til højre. Vælg derefter "Kontakt os".

Kilder til denne artikel
Karla og Thorvalds historie er beskrevet på www.dodsattester.dk – Historier om attester – Kærlighedsdramaet i Ennebølle. En historie af Lise Vøhtz og Lone Grand.

Hans Jeppesens historie er fortalt på www.flojborg.dk – De go’e historier om slægten – Hans Jeppesens sparepenge. Artiklen handler mest om hans skiftesag,

Mette F 05.2024