DNA og slægtsforskning
Hvorfor skal vi nu bruge DNA?
Flere og flere slægtsforskere er begyndt at bruge DNA til at be- eller afkræfte den viden, vi har fra kirkebøgerne. Det kan gøres meget indviklet – eller meget enkelt. Denne version er den enkle. Det er min oplevelse, at mandlige slægtsforskere har mere "modstand mod forandring" end de kvindelige og er mere skeptiske overfor at bruge DNA...
Jeg holder gerne et foredrag om emnet. Jeg er slet ikke ekspert, men holder af at fortælle om, hvad vi kan bruge DNA til som slægtsforskere.
Overvej først om du
- vil vide hvilken afrikansk stamme du nedstammer fra for millioner af år siden (Haplogrupper)
- vil forsøge at afprøve, om du og en anden person virkelig er beslægtede eller ej
- vil i kontakt med andre slægtninge, der har ladet sig DNA-teste
Overvej også, at DNA-sandheden ikke altid er lig med den "sandhed", der står i kirkebogen. Du kan få overraskelser om især fædrene i din slægt ;-).
Ved at tage en DNA-test, kan man komme i kontakt med nære eller fjerne slægtninge, der også har ladet sig DNA-teste. Når to testede personer har et "match", kan man begynde at kigge på
- hvor meget match er der - hvad er vores slægtskab til hinanden?
- hvilke fælles aner har vi?
Hvilken udbyder skal man vælge?
Der findes flere DNA-tests man kan tage. Man bør tage en test hos "en af de store", for jo flere mennesker, der er testet, jo større sandsynlighed er der for at finde match.
FamilyTreeDNA, Ancestry, 23andME og MyHeritage er de store udbydere. Nogle af dem får skyld for lidt af hvert, i avisartikler kan læses, at 23andME har indgået en milliardaftale med et medicinalfirma, dvs. de giver sandsynligvis testdata videre. Og MyHeritage er blevet meldt til Datatilsynet i Norge fordi man mener, at de er for hemmelighedsfulde med hvad de bruger dataene til og ikke oplyser, om de deler dataene med andre. De andre to har måske også "snavs" i bagagen, som jeg ikke har fundet.
Mine eksempler vises med FamilyTreeDNA, der har tre typer tests. Du skal vælge den, der hedder ”Family Finder”, fordi den er velegnet til brug for slægtsforskning. Den kan finde match både i kvinde- og mandelinjen. Prisen er omkring 80 USD, svarende til 5xx kr. for test af en person. De har ofte 25% rabat omkring højtiderne. Man kan sagtens bestille flere test’kit’ samtidig, så der er til at teste flere familiemedlemmer. Oveni prisen kommer der portoudgift til at sende den lille DNA-prøve til USA. Her er også penge at spare, hvis flere sendes i samme brev/pakke.
Lidt teori om DNA og X og Y
Der findes overordnet 4 typer af DNA:
Autosomalt DNA
X-DNA
Y-DNA
mitokondrie-DNA
Testen ”Family Finder” hos FamilyTreeDNA er autosomalt DNA, også kaldet atDNA.
Hvert menneske har 22 kromosompar (kaldet autosomer). Derudover har vi alle 1 par kønskromosomer, XX hvis man er en pige og XY hvis man er en dreng. Kønnet lader vi ligge.
Et barn arver 22 kromosomer fra mor og 22 fra far, så barnet også får 22 par. Dvs. barnet har 50% DNA fra sin mor, og 50% fra sin far. I sagens natur har barnet også 25% DNA fra mormor og 25% fra morfar osv. Når du kommer længere tilbage end tip-tip-oldeforældre, vil resultatet blive for udvasket.
Husk lige, at søskende kan arve forskellige dele af fars DNA og forskellige dele af mors DNA, selvom det samlede antal er det samme. Derfor har søskende forskelligt DNA, og søskendes resultater kan blive vise uens match.
Hvert kromosom består af et DNA-molekyle, som er en lang række byggesten (proteiner) i en ganske bestemt rækkefølge. Det er disse molekyler, der analyseres i en DNA-test.
Hvad gør man når resultatet kommer?
Når man få taget testen, og den er analyseret, åbnes der adgang til en hjemmeside, hvor man kan se, hvilke personer i databasen man matcher med og hvor meget fælles DNA man har med personen.
Ud fra den totale mængde fælles DNA, kan man vurdere, hvor nær en slægtning, der er tale om.
Styrken af et match måles i centimorgan (cM). Her er den liste, jeg har fået over match:
FamilyTreeDNA foreslår, at Ilse Lykke er min kusine, halvsøster, bedstemor osv. fordi vi har 1.127 cM til fælles. Næste match er Anders, som godt kunne være en halvfætter eller fætter i fjernere led. Listen er lang, og man kan nu kontakte personerne på listen ved at klikke på kuverten og sende dem en mail, eller endnu bedre, klikke på deres slægtstræ. Kun Flemming, nederst, har uploadet et slægtstræ på den viste liste.
I artiklen DNA-kort kan man se, hvor meget eller lidt sammenfald, der skal være, for at man er beslægtet. Eksempel: En kusine skal have match på 553-1.225 cM. En halvfætter har et match på 137-856 cM. Dvs. der er et overlap, der kan gøre det svært at afgøre, om I er hele eller halve kusiner, hvis matchet ligger på f.eks. 600 cM.
Jeg tør nu godt konkludere, at Ilse Lykke er min kusine og Anders er min halvfætter, som vi formodede inden vi lod os teste. Og det leder mig videre til en historie i slægtsforskningen om, at min farfar var en "grisebasse", der gjorde en gift kvinde gravid. Men det sker jo - også i nyere tid ;-)
Du får ikke svar på HVILKEN ane I har til fælles, det må I selv undersøge ved at tale sammen og udveksle oplysninger.
Det anbefales kraftigt at lægge sit slægtstræ op på udbyderens hjemmeside. På den måde kan man hver især undersøge match og pejle sig ind på, hvilken ane, der er årsag til match mellem to personer. Det slægtstræ, der lægges op på hjemmesiden, bliver renset for oplysninger om levende personer, så vær ikke bange for at uploade dit slægtstræ.
Gennemgang af match
Så er det ellers bare om at komme i gang fra en ende af, med at kigge på de personer, man har flest cM til fælles med. Det er jo de nærmeste slægtninge.
Upload dine fund hos andre udbydere
Uanset hvor du køber din DNA-test, kan du gratis uploade dit testsvar hos MyHeritage eller hos Gedmatch.com. Søg på Google for at finde disse steder. Fordelen er, at du kan finde match blandt andre udbyderes testede personer.
Hjælp fra andre slægtsforskere
Danske Slægtsforskere har en glimrende Facebookgruppe: DNA-slægtsforskning https://www.facebook.com/groups/819871211472888
Her hjælper man hinanden.
Det er sjovt - rigtig god fornøjelse, hvis du kaster dig ud i det!
Læs også artiklen DNA-kort - hvor tæt er I beslægtede?
Mette F
04.2024