FLOJBORG.DK

Banditter i familien

banditter_logo.pngEn lang række frivillige har indtastet tusindvis af navne fra straffeprotokoller mm. for danske fængsler, arresthuse og tugthuse. Vi har samlet alle de indtastninger, vi har kunnet få fat i på hjemmesiden www.banditter.dk - dvs. start altid dér, hvis du søger en person, som måske har været indsat.

Hjemmesiden er opfundet i starten af 2018 i et samarbejde mellem mig og programmøren Poul Erik Nikolajsen. Danske Slægtsforskere Odense har lagt navn til projektet.

Der kommer hele tiden flere og flere banditter online - vi har mange frivillige til at indtaste fangeprotokoller rundt i hele landet. Derudover har den gotiske læsekreds i Danske Slægtsforskere transskriberet mere end 500 domme. Vi har også fået en hel masse indtastede protokoller fra Rigsarkivet, som deres frivillige har indtastet. Lige nu er vi i gang med at samarbejde med Rigsarkivet om indtastning - vi skulle jo nødigt sidde og lave dobbeltarbejde.

 

HVEM KAN MAN FINDE PÅ WWW.BANDITTER.DK 
Databasen indeholder indsatte fra mange af landets tugthuse, arresthuse og fængsler. De ældste er indsat i 1752 og de seneste omkring 1930-erne. Derefter kommer vi op at slås med GDPR, og så går Rigsarkivet helt i baglås.Et godt råd: Start altid på banditter.dk! Søg bredt - og derefter kan du indsnævre din søgning.

banditter_03.png

SØGNING – tænk ikke over stavemåden
Når du søger på et navn, så stav som du lyster. Vi har nok 20 versioner af Gertrud… Alle kan bruges. Peter eller Peder, Ane eller Anne, Christine med K eller C? Ligegyldigt!
Fødeår: Skriv fra-til hvis du kender personens fødselsdato.
Indsat år: Brug din logiske sans. Søg i personens voksne alder.

 

SØGNING PEDER ANDERSEN indsat 1863-1867
Prøv at søge efter en almindelig mand med et almindeligt navn: Peder Andersen, indsat i 1863 - 1867.

 

SØGERESULTAT
Hjemmesiden forsøger at ‘parre’ personerne, så hver fange kun vises EN gang som søgeresultat. Men det er en manuel sammenkædning, så måske rammer vi ikke helt plet. Søgeresultatet kan sorteres ved at klikke på kolonneoverskrifterne. Som du kan se, er det meget forskelligt, hvad der er indtastet om hver person. Bemærk også, at nogle er indsat flere gange. Vores rekord er 17 indsættelser på samme person. En af dem på listen har en lille bog yderst til højre. Det betyder, at der er indtastet domme eller noter om ham. Altså ikke kun navn, indsat-dato fra protokollen. Mere om det senere.

banditter_04.png

HUSMANDEN FRA GANDLØSE
I venstre side findes stamdata om manden – stammer fra de tre indsættelser.

banditter_05.png

I højre side findes hans generalieblade, som man kan klikke på. Et for hver indsættelse. Her i Hillerød, Hillerød og Horsens. Husmanden fra Gandløse har været indsat tre gange. 

Bemærk at tugthuse ikke kan forveksles med hoteller. Man bestemmer ikke selv, hvor i landet man havner. Derfor giver det ingen mening at søge efter fængslernes lokalitet. Vi koncentrerer os derfor kun om personer på denne hjemmeside. Så kommer placeringen som en bi-bemærkning, når vi har fundet ham eller hende.

Man kan klikke på hvert af de tre generalieblade.

- Læg mærke til noten nederst - mon det smitter?

 

HUSMANDEN - INDSÆTTELSE NR. 3
På hver indsættelse kan man klikke videre ind til den originale protokol og læse alle de detaljer, der er indtastet om indsættelsen.

banditter_06.png

Lad os kigge på ham med den lille bog på oversigten, RASMUS PEDER ANDERSEN
Alvorlig sag. Tyveri af hestehalehår og mankehår. Iflg. Google bruger man hestehår til buer til strygeinstrumenter, møbelpolstring, børster, pensler og koste. Han er ikke instrumentmager eller børstenbinder, så måske ville han sælge hårene. Lad os kigge nærmere på indsættelsen og dommen ved at klikke på generaliebladet.

banditter_07.png

 

RASMUS PEDER ANDERSENS INDSÆTTELSE OG DOM

banditter_08.png

I dommen kan man læse at 

- han lever i trange kår
- han har skåret hårene af for at forøge sin indtægt
- han har kun skåret nogle af hårene af på indersiden, så han dømmes ikke for at skamfere dyrene
- han har gjort det før, i 1846 hvor han fik 2 x 5 dages fængsel på vand og brød for det
- han skal betale sagens omkostninger
- han idømmes to år i tugthus af herredsretten

Ved anken stadfæstes dommen, straffetiden nedsættes dog til 1 år

Der KUNNE være et orange link ind til dommen også, men den er desværre ikke kommet online endnu hos Rigsarkivet.

 

ROSENBERG
Mettes familie… En søgning på mit mellemnavn gav et interessant hit: August Henrik Funch-Rosenberg. 

banditter_09.png

Stamdata: Søn af en velrenommeret købmand i Horsens.
Bor i Aarhus. Værkfører, maskinist.
Kæreste: Ida Andreasen ved Telefonselskabet i Silkeborg.
Ingen børn.
Hårrig på bryst og mave.

To frivillige, Bo Skjoldhof og Jørgen Nepper Rasmussen, har indsat billeder af henved 10.000 fanger fra Vridsløselille. En stor tak til jer.

Mettes slægtsforskning: Øvrige titler i den nære familie: Toldforvalter, prokurist, lædergrosserer, købmand, altså en handelsslægt. August bliver uddannet maskinist og får et job som værkfører. Der er altså aldrig nogen, der har talt om i familien, at han har været i spjældet. Den lille telefon-kæreste har vi heller ikke hørt om. Hun er nok skredet, da han kom i fængsel.

 

AUGUST HENRIK GENERALIEBLAD
Hos Nielsen og Winther, hvor han er værkfører, har han i et år skrevet en mand mere på arbejdssedlerne, end der var ansat. Derved kunne han score mandens løn på 3.300 kr.

banditter_10.png

Ved klik på det orange link kan man læse den originale stamrulle fra Vridsløselille, som beskriver indsættelsen og personen. Nederst findes en levnedsbeskrivelse.

MERE OM FANGEN
Domme: Her findes henvisninger til de domme, der er tilknyttet personen. Ikke helt nemt her, men søg hjælp hos Rigsarkivet for at finde den rigtige ret og den rigtige skotøjsæske med dommen og andre notater, f.eks. afhøringer. Måske Kriminalretten i Aarhus, da det var dér han boede.

 

BRUG HJEMMESIDEN
På forsiden findes FAQ - en masse udtryk og vendinger fra kriminalsager

Bliv indtaster - vi kan altid bruge flere flittige hænder.

Kopiér funktion - som kan bruges til at kopiere alt fra banditter.dk ind i din egen slægtsforskning.

Skriv til os - hvis du finder fejl.

 

TILFØJ OPLYSNINGER
Du kan tilføje dødsdato, dødssted eller kommentarer om dommen eller andre oplysninger. Når du har tilføjet noget vil knappen SEND INFORMATION øverst til højre blive ‘aktiv’. Vi beder om dit navn og din emailadresse, når du sender noget ind til os.

 banditter_15.png

 

SAMMENKÆDNING MED ANDRE HJEMMESIDER
Sammenkædning med www.faesterogskifter.dk og med www.dodsregister.dk. Det er nemlig samme geniale mand, Poul Erik Nikolaisen, der har konstruet disse sider.

banditter_16.png

Her er det meningen at du skal klikke ind på personen i dodsregister-boksen og kigge på, om det er den rette mands dødsattest, der er fundet. Hop derefter tilbage igen og svar JA. Derefter vil vi godkende dit fund.

Næste gang en gæst kommer forbi Frantz vil siden se sådan ud: Et link nederst tv. til hans dødsattest.

banditter_17.png

 

HJÆLP TIL AT FINDE OPLYSNINGER OM KRIMINELLE ANER

FORUM på www.slaegt.dk er et godt sted at starte. Her kan du hente hjælp fra andre slægtsforskere.

Eller spørge en arkivar på Rigsarkivet på www.rigsarkivet.dk
Klik på de små streger i højre side.
Vælg "Kontakt os".


Mette F. 05.2024