flojborg.dk

DNA-test - min nye fætter

dna 2

Her kommer en sand historie. Faktisk stensikker sand. Jeg har taget et nyt slægtsforskerværktøj i brug, DNA-test, som i dag kan købes for under 500 kr. Mange slægtsforskere tager testen og kigger derefter ind i store databaser for at finde sammenfald og få be- eller afkræftet slægtsskaber. 

Jeg har masser af eksempler på, at mysterier kan opklares, eller at børn ikke har de fædre, vi har gået og troet... Sjovt nok, møder jeg flere kvindelige slægtsforskere end mandlige, der synes at det er et sjovt værktøj. Nogle mænd er måske lidt skræmte ;-)))

Jeg fandt ud af to gode ting efter min DNA-test:
1 Hurra, jeg er rakkerbarn - eller i hvert fald efterkommer af Himmerlandsrakkere.
2 Jeg har fået en ny halvfætter, Anders!
 
Spørgsmål 1 - er min farfar mon min farfar?
Jeg har længe gået og tygget på, at min farfar ikke står anført som far i kirkebogen ved min fars fødsel. Min far har ganske vist en dåbsattest, hvor farfar Niels Hansen står fint og nydeligt. MEN den er udstedt da min far var 7 år og skulle i skole, dvs. præsten har bare skrevet, hvad han har fået besked på.
 
Farfar Niels og farmor Christine var ikke gift, i 1920, da min far kom til verden. Fordi min farfar ikke var blevet rigtigt skilt fra den jordemoder, han før var gift med. Dengang skulle man være separeret i tre år, før man kunne få skilsmisse. Men farfar Niels havde jo brug for en husholderske, når han nu var alene. Så Christine fik jobbet, og fødte knap 9 måneder senere min far... Christine kom fra Sønderjylland op til Niels i Viborg, så hun KUNNE jo have taget kærlig afsked med smedesvenden i Sønderjylland, som hun havde to børn med tidligere. Jordemoderprotokollen afslørede, at min far var et en sund og velnæret baby, så jeg tænkte, at sandsynligheden var størst for, at hun var gravid, inden hun ankom til Viborg.
 
Min farfar, Niels Hansen er efterkommer af Himmerlandrakkere, nogle omrejsende 
 
Spørgsmål 2 - har farfar gjort gårdmandskonen Marie gravid?
Før min farfar, Niels, blev gift, havde han er plads som karl på en gård i Vindum ved Viborg. Han havde været ansat 3-4 år. Pludselig bliver gårdmandskonen Marie gravid og føder i 1896 lille Frederik. Karlen fyres - i utide, og ikke til den normale 'skiftedag'. Lille Frederik får gennem barndommen fortalt af sin far: 'Jeg er ikke din rigtige far'. Punktum. Så blevd er ikke talt mere om den sag. Men gårdmanden tog sig heldigvis kærligt af lille Frederik.
 
Frederiks søn, Anders, tog kontakt til mig i 2005 med den forsigtige antydning af, at Niels Hansen var far til den lille Frederik.  Hvis det er tilfældet, så er Anders' far, Frederik og min far jo halvbrødre. Det var lidt opsigtsvækkende nyt. Min far, på 86 år, tog det pænt, smågrinte lidt ad det. Og pludselig sagde han: "Min far har altid sagt, at han var far til 14 børn, men jeg har ærligt talt kun kunnet få det til 13" - så der er nok noget om snakken!
 
Anders og hans søster kom på besøg i 2006 for at hilse på deres ukendt (halv)farbror, min far. Det var en uforglemmelig lørdag, hvor Anders fik nogle historier med hjem om den farfar, han aldrig har kendt. 
 
To dage senere døde min far pludseligt. Men vi nåede det!
 
Anders og jeg har fra starten været sikre på 'antagelsen', selvom kirkebogen viser noget andet.
 
Hvis farfar, Niels Hansen, har gjort gårdmandskonen gravid, så er han fået to børn med en måneds mellemrum i 1896. Da han rejser fra pladsen i Vindum gifter han sig med en jordemoder, og de får det første barn i marts 1896, og den lille Frederik bliver født i februar 1896.
 
Søg og du skal finde
I år fik jeg så den geniale idé at Anders og jeg skulle DNA-testes for at bekræfte vores antagelse. Men vi havde brug for en mere til at verificere resultatet, HVIS Niels nu viser sig IKKE at være min farfar pga. tvivlen ved min fars fødsel.
 
Kusine Lykke
Kusine Lykke, som er efterkommer af min fars lillebror, blev overtalt til at tage en test også. Hun var helt med på idéen! Hun kunne være en ekstra sikkerhed for, at testen kunne kæde os sammen. Hvis altså...
 
Hvad testen viste
Anders og jeg splejsede til tre test-sæt og en masse omkostninger til forsendelse til USA for at få prøverne analyseret. Efter nogle uger kom svaret:
 
Sammenfald af DNA måles i cM, centiMorgan., og 
Lykke og jeg deler 1.127 cM
Anders og jeg deler 240 cM
Anders og Lykke deler 364 cM
 
Ved opslag i et skema kan man se, at tallene viser, at Lykke og jeg er kusiner. Dvs. vi har samme farmor og farfar - og det betyder, at spørgsmål 1 kan besvares med, at Niels ER min farfar.
 
Anders deler henholdsvis 240 og 364 cM med Lykke og jeg, og det viser, at han er halvfætter til os begge. Forskellen i tallene er indviklet at forklare, men det er altså indenfor intervallet, når man har en bedsteforælder tilfælles. Hvis gårdmanden eller en anden end Niels var far til lille Frederik, ville matchet have været 0 cM, da vi ikke på anden måde er i familie.
 
Dette håndgribelige eksempel på DNA og slægtsforskning er nu en del af min familiehistorie og måske også inspiration til andre slægtsforskere.