flojborg.dk

Legacy - Kom godt i gang

Her kan du læse om hvordan du kommer i gang med at bruge programmet Legacy til din slægtsforskning og få lidt staldfiduser til brugen af Legacy. Rigtig god fornøjelse med et fantastisk godt program til håndterering af dine slægtsdata.

INSTALLATION

Download programmet Legacy
Programmet hentes på Legacys danske hjemmeside www.legacydansk.com. Vælg punktet ’Legacy Dansk’ og ’Download Legacy’. Udfyld dine personlige oplysninger og vælg ’Næste’. Følg trinene og læs teksten på skærmen.

Vælg ’Gem’ og gem installationsfilen et sted, hvor du let kan finde den igen, f.eks. på skrivebordet.

Dobbeltklik på installationsfilen ’Legacy8Setup.exe’ og vælg ’Kør’ og ’Næste’ sprog ’Dansk’ og ’Næste’. Så installeres programmet, og det lægger sig direkte på c-drevet på din PC. Lad være med at flytte programmet til mappen c:/programmer - det kan give dig problemer.

Deluxe versionen
Hvis du ikke tidligere har købt en Legacy Deluxe, koster det 30 USD, ca. 200 kr. Det er bestemt pengene værd. Men du kan sagtens starte med Standardudgaven, der er gratis, og prøve den af først, inden du beslutter dig for at købe.

Sådan køber du Deluxe versionen: Gå til www.legacydansk.com og vælg ‘Legacy dansk’ og ‘Køb Deluxe’. Når du har betalt med dit Visakort får du en kode pr. email og en vejledning til, hvordan du med koden låser alle programmets funktioner op. Hvis du tidligere har købt Deluxe i version 8.x kan du i stedet købe en opgradering for 22 USD, svarende til 135 kr.

Flyt din slægtsfil fra gammelt program til Legacy
Du skal nu i gang med at flytte dine data fra dit gamle slægtsforskningsprogram til Legacy. Med dit gamle program skal du eksportere alle dine data til en GEDCOM fil. Vælg i det gamle program menuen Filer. Dér findes sandsynligvis et menupunkt, der hedder Eksportér. Gør dette og vælg, at filtypen skal være en gedcom fil, altså en fil med et navn, der ender på .ged. Læg den eksporterede fil et sted på din PC, hvor du kan finde den igen.

Åbn Legacy og vælg menuen Filer, Import, GEDCOM. Så vælger du den ".ged" fil du vil importere og giver den et navn. Vælg ‘Begynd import’ og ‘Tilknyt ikke en kilde’.

LEGACYS OPBYGNING
Programmet har 7 visninger, hvor den mest brugt er Familie. I fanen Legacy Startside kan du se om du har den nyeste version.

Øverst findes et bånd med værktøjsknapper, der kan tilpasses efter dit behov.

Programmet kan rigtigt meget, men du kan sagtens starte ‘i det små’ og bruge de dele af programmet du har behov for. Der er mulighed for stor variation i måden at registrere på, men vær konsekvent, når du registrerer dine data!

Brug menuen Hjælp, hvis du går i stå eller Legacys danske forum på www.legacydansk.com/forum.

TIP OM LIDT AF HVERT

Folketælling 
En foketælling registreres som en ‘Begivenhed’ på personen. Når det er gjort, kan du dele begivenheder med andre personer i husstanden med et snuptag.

På www.flojborg.dk, kan du under slægtsforskertip hente en vejledning ”Legacy – begivenheder – registrering af folketællinger".

Billede af kirkebogen
Det kan være en god idé at gemme kirkebogsopslagene fra AktivalierOnline (AO) på www.sa.dk sammen med personens data. Det gør man på billedknappen ud for personen. Start med at gemme billedet fra AO på din PC i en bestemt mappe. Kald f.eks. mappen ‘Kirkebogsopslag’.

Gå til personen i Legacy og tryk på billedknappen. Her knytter du billedet til personen og skriver f.eks. ‘Fødsel 1858’ i billedtekst og gemmer. Så har du billedet lige ved hånden, når du arbejder med personen.

Vælg en hovedperson - proband
Vælg menuen Funktioner, Sæt slægtsskab, vælg en hovedperson, Sæt slægtsskab. Nu vises alle familierelationer på skærmen i forhold til denne person, mor, far, farfar osv.

Visning af personens nummer ud for navnet
En persons nummer kaldes RIN i programmet. Det står for Record Index Number, altså nummeret på det kartotekskort, som er lige netop denne person. På samme måde har hvert ægteskab et nummer MRIN, hvor M står for Marriage. Menuen Valg, Tilpas, 8 Vis, 8.2 Vis RIN sammen med navne og HAK ud for de to mulige visninger og vælg ‘RIN’ og Gem.

Anenumre i stedet for programmets numre
Samme som ovenfor, der skal bare sættes hak i BrugerID. Det betyder så, at du selv nummererer dine personer i feltet BrugerID inde på hver person.

Værktøjsknapper
Du kan selv bestemme hvilke knapper der skal vises. Vælg menuen ‘Min værktøjslinje’ og den lille knap nederst til højre. Træk knapper fra området ‘Mulige værktøjslinjeikoner’ op i den øverste linje for at tilføje. Træk den anden vej for at fjerne knapper. Træk mod højre eller venstre for at få knapperne vist i en anden orden. Luk boksen når du er færdig.

Farver
Højreklik på baggrund og vælg ‘Skift farvetema’. Lyserød boks åbner. Klik herefter på det område du vil ændre farve på. Klik på ‘Vælg denne farve’. Bliv ved indtil det ser pænt ud. Luk den røde boks for at komme ud af farveboksen.

Anefarver 
For at slå funktionen til, vælg menuen Valg, Tilpas, 8 Vis, 8.3 Anefarvekodning. Gem.

Derefter kan du ændre farver  på de forskellige slægtsgrene ved at bruge vejledningen ovenfor.

Fremhæve direkte slægtslinje
Funktioner, Sæt lige linje som foretrukket… Vælg f.eks. dit barn og alle forældre, bedsteforældre, oldeforældre osv. til personen vil blive fremhævet på skærmen.

Visning
Hvad vil du have vist for personen? Du kan vælge 5 punkter som standard. Højreklik ud for teksterne født, dåb…, så åbnes vinduet ”Tilpas visning”. Standard er Født, Dåb, Død, Begravet, Dødsårsag. Jeg har valgt at udelade dødsårsag og i stedet sætte begivenheden Konfirmation ind som nr. 3 i stedet.

Børn
Vælge en eller to kolonner: Valg, Tilpas, 8 Vis, 8.5 Børnekolonner.

Mærker
Mærkerne bruges f.eks. til at mærke en slægtsgren, eller alle der har en bestemt kilde, eller alle der mangler fødested, eller alle der er født i en given periode osv.

Sådan slår du funktionen til: Valg, Tilpas, 1 Generelle indstillinger, 1.5 Valgmuligheder ved mærkning, Aktiver brug af mærker, Gem.

Placér familie på landkortet
Vælg menuen Vis, Placer familie. Zoom langt ind, vælg Birds eye.

Sortér kronologisk. På den måde kan man visuelt se hvordan personen har bevæget sig. Klik på ‘Afspil’ knappen for at se personens bevægelser.


Slægtstavler
Med Deluxe versionen følger et program, der hedder Legacy Charting. Dér kan du danne en masse tavler og printe dem ud, eller endda købe dem som fine store plancher.

Mulige problemer – rød cirkel med udråbstegn
Det vises i Familievisning og i Anetavle visning. Advarer om mulige problemer, f.eks. 4 år mellem vielse og 1. barn… Smil bare, men før i tiden var der jo ingen prævention (der virkede ordentligt). Derfor kunne dette indikere, at du har overset det første barn i rækken.

Det er nemt at nedbringe antallet af advarsler, så du ikke bliver irriteret over dem, men derimod reagerer, hvis du ser et udråbstegn.

Hvil på knappen og se mulige problemer. Højreklik for at justere advarselsniveau på denne person. Shift-højreklik for at ændre standardinstillinger for advarsler. Der er flere faner…

Funktionen kan slås helt fra i menuen Valg, Tilpas, 8 Vis, 8.11 Overvåg mulige problemer.


Hjemmesider
I fanen Internet kan du fra Legacy danne sider til udgivelse på Internet. Der bliver oprettet en mappe med alle filerne i. Den lægger du sammen med dine øvrige Internetfiler og linker til filen ‘index.htm’ inde i mappen. Derved dannes et link som indgang til dine slægtssider. Hele mappen udgives med et FTP-program som dine øvrige hjemmesidefiler.

Slægtsbogscentret
Her er utallige muligheder for at danne udskrifter, der tilsammen udgør en slægtsbog.
På www.flojborg.dk, slægt, slægtsforskertip kan du hente en vejledning ”Legacy – Slægtsbogscentret, en introduktion”

Kilder
På min hjemmeside kan du under Slægtsforskertip læse mere om Legacy - kilder og kildehenvisninger. Det handler om at skille de to begeber ad, så er det ikke så svært.

Hjælp
Legacys hjælp-funktion er supergod. Brug den flittigt, så kommer du let videre, hvis du går i stå. Foretrukket startfamilie
Hvilken familie skal vises ved programstart? Prøv Hjælp, Hjælp indeks og skriv 'foretrukket'. Derefter kommer ordet 'Startfamilie'. Du kan også bruge søgeordet 'start' og under 'familie' og læse hvordan du gør.

Legacy Forum
På hjemmesiden www.legacydansk.com kan du komme til et forum for Legacy brugere i Danmark. Det er flinke folk, og de er meget hjælpsomme, så brug det endelig! Du skal oprette dig som bruger derinde for at få lov til at stille spørgsmål. Det er gratis.