Folketælling - indtastning


Her er en vejledning til at komme i gang med at indtaste folketællinger. Hvis du er nybegynder, så start med de seneste folketællinger - de er lettest at læse!

Du kan også indtaste kirkebøger, men denne vejledning viser folketælling som eksempel. Princippet er fuldstændig det samme...

Hvad skal det bruges til? 

Hvor kan du og andre få glæde af det du indtaster? Jo, det sker på www.ddd.dda.dk. Vælg knappen Folketællinger eller kappen Kirkebøger. Dette er resultatet af mange frivillige indtastninger. Derudover kan du købe de samlede folketællinger på DVD hos Dansk Dataarkiv. Det kan være en fordel, for med DVD'en kan man søge mere specifikt i et sogn, men til gengæld opdateres DVD'en jo ikke løbende.

Hvilken folketælling skal jeg indtaste?

Find den folketælling du gerne vil indtaste. Start for eksempel med en folketælling i et lille sogn, hvor der bor nogle af dine egne slægtninge.

Gå til www.ddd.dda.dk, vælg Folketællinger.

Kig øverst til venstre efter et ledigt sogn og årgang under 'Reserveret og afleveret'. Du skal finde et sogn, der ikke er reserveret af en anden indtaster.

Send en email til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og fortæl at du gerne vil være indtaster og hvilket sogn du vil starte med. Skriv dit fulde navn og adresse i emailen, så de ved hvem du er.

Du modtager derefter en email retur fra dem, hvor de bekræfter, at du har valgt den pågældende folketælling og fortæller dig hvilket indtastningsnummer denne folketælling har fået.

Se også www.ddd.dda.dk, Folketællinger, Bliv indtaster. Dér kan du læse om, hvad det går ud på og hvordan du kommer i gang.

Program til indtastning af kirkebøger (ikke folketællinger)

Gå til www.kiip.dk. Download programmet 'KIIP_kbg2_234a.exe' (eller den nyeste version). Dette program bruges til både nye og gamle kirkebøger.

Læs nederst på siden: Tips og tricks. Her er bl.a. et link til programmet, der skal bruges tilfolketællinger.

Program til indtastning af nyere folketællinger (efter 1901)

Du finder programmet her: www.kiip.dk/KIIP_ft/index.htm. Programmet hedder KIIP_ft

Tryk på linket for at downloade programmet.

Vælg i boksen 'Skrivebord' og derefter Unzip.

Indtastning af oplysninger om dig og om 'din' folketælling

Åbn programmet KIIP_ft.  Vælg knappen Brugerdata og indtast oplysninger om dig selv: Bruger ID er dine initialer. Udfyld oplysninger om dig selv og vælg OK.

Vælg derefter knappen 'Dokumentation af indtastning'. Her indtaster du oplysningerne fra mailen m.m.

Brug TAB tasten til at hoppe med. 
Indtastningsnummer: Det nummer, der gælder for den indtastning du har valgt. Nummeret står i mailen fra Dansk data Arkiv.
Tælling: Vælg den prik, der passer til din folketælling.
Sogn: Skriv navnet på sognet.
Indtaster: Dit bruger ID fra før.
Indtastning påbegyndt: Datoen i dag.
Indtastet efter: Skriv 'Arkivalieronline.dk'
Folder for datafiler (den mappe, hvori din indtastning gemmes)
Folder for datafiler: Klik på Gennemse og derefter på Gem.
Vælg OK.

Nu er der kommet 'lys' i knappen øverst til højre: Indtastning C9999 Xx sogn.

Indtastning af folketælling

Indtast alt som det står og ikke som du synes det skal staves

Undskyld, hvis jeg lyder lidt flabet her, men det er vigtigt. Det kaldes kildetro indtastning. HVIS du synes at folketællingeren har skrevet et navn forkert, kan du tilføje din version i en firkantet klamme og din kommentar nederst i feltet Kildebemærkninger.

Efter min mening er det dog OK at 'normalisere' stednavne. Hvis folketælleren sjusker og forkorter bynavne eller sognenavne på omegnens sogne, vil det være helt OK, at du skriver sognets fulde navn, så det er lettere at søge på ordet senere hen.

Indtastningsbilledets felter 

Når du vælger knappen Indtastning i oversigtsbilledet, får du dette skærmbillede. Nederst i billedet ser du fanen 'FT-1930 Landdistrikterne' - eller den der svarer til DIN folketælling.

Fanen FT-1930 Landdistrikterne er tilpasset nøjagtig den type folketælling du vil indtaste. Dvs. fanen indeholder præcis de felter, som du kan møde i sådan en folketælling. Under billedet finder du forklaring på felterne.

Kildeangivelse: Det trykte nummer, der står øverst på AO-siden du taster efter.
Skemanr. er som regel nr. 1 du starter med, men aflæs tallet direkte i kilden.
Byens navn: Aflæses i kilden.
Ejendommens matr. nr.: Aflæses i kilden
Familiens løbenr: Start med nr. 1 og kald næste familie for 2 og fortsæt sådan hele vejen indtil du er færdig med hele tællingen. 
Efternavn, fornavn: Udfyld nøjagtigt som det står. Brug små bogstaver, den ændrer selv til store når du hopper til næste felt.
Køn: Skriv m/k
Fast Bopæl andetsteds: udfyld med det der står i kilden. Hop over hvis ej udfyldt.
Til stede: j/n
Opholdssted: Skriv hvad der står i kilden. Hop over hvis tom.
Udfyld resten af felterne efter kilden.
Når du er færdig med 1. person vælger du ALT+O for OK og derefter ALT+T for at tilføje ny person.
Nederst TV kan du se, at du nu er ved 'Post 2'.'

Hop direkte til de felter du skal taste i

Nederst til højre i skærmbilledet er der en knap, der hedder Stop kontrol. Her kan du f.eks. bestemme, at cursoren skal hoppe direkte videre til feltet Fødselsdag, når du er færdig med feltet Køn.

Tilpasning af skærmbilledet

Det kan være en fordel at trække i indtastningsbilledet, så det bliver 'lavt og bredt. På den måde kan den originale folketælling fra arkivalieronline.dk ligge bagerst og du kan se flere linjer samtidig med at dit indtastningsbillede ligger foran.

Det ville være dejligt, hvis indtastningsprogrammet kunne blive lidt lavere, men det arbejder jeg på at få opfinderen af programmet til at ændre.

Dan en fil, som du kan sende videre 

Når du er færdig med hele folketællingen kan du eksportere den og sende filen til en korrekturlæser (eller til Dansk Data Arkiv)
Tryk på knappen Eksportér og svar Ja. 
På oversigtsbilledet kan du se hvilken mappe filen er lagt i.
Gå til denne mappe og find filen 'C7810', der er en zip-komprimeret mappe.
Den hæfter du ved som en vedhæftet fil i emailen.

Generelt om programmet

Nederst til højre på forsidebilledet (se ovenfor) kan du vælge skriftstørrelse og få enkelte tip til brug af programmet. 

Fire øjne ser bedre end to

Det vil være godt, hvis du indgår et 'makkerskab' med en anden indtaster, så I kan læse korrektur på hinandens folketællinger. Hvis du ikke kender andre, kan du prøve at søge efter en makker i DIS-Danmarks forum på www.slaegtogdata.dk. Hvis det ikke lykkes, kan du kontakte Dansk Data Arkiv.