Flojborg.dk

Legacy - Begivenhedssætninger

Denne artikel handler om at ændre sætningerne for 'Begivenheder' i dine rapporter i slægtsprogrammet Legacy 8. Det er ikke lige begynderstof, så hvis du er helt 'ny' i Legacy, bør du gemme denne artikel lidt.

beg 02 masterliste

Sådan opretter du en helt ny begivenhed: 'Fadder til'.

 

Her er et eksempel, hvor fadder 1-4 er beslægtede med barnet. Derfor vil jeg gerne have vist på de 4 faddere, at de optræder som dåbsvidner til et barn i slægten. Man kan godt skrive fadderne ind på barnet som tekst i feltet Notater eller Dåbsnotater, men det bliver jo ikke at se på fadderne, kun på dåbsbarnet.

begiv 01 faddere

 

Du kan se hvilke begivenheder, der findes som standard og som du selv tidligere har oprettet under menuen Vis, Masterlister, Begivenhedsdefinitioner. se billedet øverst i artiklen.

 

Når man har åbnet Masterliste begivenhedsdefinition, kan man vælge 'Tilføj' og derved åbnes denne boks, hvor du fra bunden kan oprette begivenheden, så den kan bruges andre steder på andre personer. Her oprettes begivenheden med et navn og der sættes 'hak' ved de felter, man skal kunne vælge ved denne begivenhed. Start med at skrive en linjes tekst og check nederst, hvordan det kommer til at se ud.

begiv 03 begivenhedsdefinition

 

Nu vil vi tilrette så 'han/hun' bliver variabelt efter hvilket køn man indsætter begivenheden på. Vi vil ogs lave et tekstfelt, hvor man kan skrive hvilket barn man er fadder til, og vi vil også bestemme, at datoen skal snuppes fra datofeltet og at stednavnet vises som kort stednavn fra 'Sted'feltet.

 

Vi skal kort sagt i gang med at definere begivenheden, så den kan genbruges.

Vi starter med at markere ordet 'Hun' og går ned i feltet 'Udskiftningsfelt' for at vælge noget mere praktisk:

begiv 04 udskiftningsfelt

 

Derefter ser sætningen sådan ud:

begiv 05 hanhun

Nederst kan man udskifte teksten i Valgmuligheder og få vist hvordan det vil se ud for en kvinde.

 

Derefter vil jeg ændre teksten 'fadder til', så denne nappes fra begivenhedens navn - men med lille begyndelsesbogstav. Vælg Indsæt.

begiv 06

 

Derefter ser sætningen sådan ud

begiv 07

 

Næste step er at få det variable fyld ind i et felt, der hedder 'Beskrivelse', så man dér kan beskrive forholdet mellem fadderen og dåbsbarnet.

begiv 08

 

Nu skal vi definere hvordan datoen skal skrives:

begiv 09 dato

 

Og til sidst på samme måde med stednavnet. Der er mange valgmuligheder, studér dem grundigt.

begiv 10 sted

 

Sætningen ser nu sådan ud:

begiv 11

 

Nu er vi færdige med at definere sætningen, hvis alle felter er udfyldt. Nu skal vi i gang med at definere hvordan det ser ud, hvis nogle af tingene ikke er udfyldt. Det er irrelevant her. For vi vil altid kende 

- navn og beskrivelse af dåbsbarnet

- dåbsdatoen

- dåbssognet

 

Her er et eksempel på en af de foruddefinerede begivenheder fra Legacy, og på hver linje er beskrevet hvordan sætningen skal lyde, hvis noget mangler.

begiv 12

 

Nu skal vi tilbage til vores begivenhed 'Fadder til' og se om det virker. I eksemplet øverst er Valborg Hansen af Odense fadder til barnet Valborg Kristine Vilhelmine. VH er lillesøster til dåbsbarnets mor. Vi vil nu registrere begivenheden 'Fadder til' på VH:

begiv 13 test

Øverst er vist hvad jeg har indtastet, og nederst vises, hvordan det tager sig ud i en rapport. Er du ikke tilfreds, kan du derfra hoppe ind og rette definitionen af sætningen i 'Redigér sætningsdefinitioner for begivenhed' nederst - og det slår igennem alle steder, hvor denne begivenhed bruges.

Visning af datoen styres af, hvordan du har valgt dette i menuen Valg, Tilpas, 5. Datoer.

 

Når du har gemt dette, mangler du kun at tilknytte Kilde til begivenheden.

Læs evt. artiklen Legacy 8 - Kilde og kildehenvisning.

Du kan nu kopiere begivenheden over på de tre andre faddere. Husk at rette teksten i feltet 'Beskrivelse' ingen du gemmer, for de er jo nok ikke alle lillesøstre til dåbsbarnets mor.

 

Rigtig god fornøjelse med at tilrette dine sætninger for begivenheder i Legacy eller oprette dine helt egne begivenheder. Det er sjovt, men tidkrævende :-)

I denne artikel er der flere eksempler på hjemmelavede begivenhedssætninger:

Legacy 8 - Lægdsruller registrering