flojborg.dk

Ancestris 00 - hvorfor Ancestris?

Artiklen er opdateret 30.04.2021

Hvilket program skal jeg vælge?
Du kan sagtens bruge forskellige programmer til din slægtsforskning. Ingen programmer kan ALT! De enkelte programmer er gode til forskellige funktioner. F.eks. er Legacy rigtig godt til rapporter. Programmet webtrees er mægtig fint til at vise din slægt på internet og programmet Ancestris er vældig godt til at registrere i og godt til at få overblik over slægten og en masse andre ting. 

Personligt bruger jeg flere programmer hele tiden. Du skal bare vedtage med dig selv, hvilket program, der er dit 'hovedprogram', som du opdaterer dine oplysninger i. Derefter kan du til enhver tid eksportere en slægtsfil fra dit hovedprogram og importere den igen i et af de andre programmer.  Sørg for at dit hovedprogram er et solidt fornuftigt program, som du selv har 100% styr på og som gemmes på din egen PC. Se f.eks. artiklen:

Ancestris 04 - flyt din slægtsforskning til Ancestris

Ancestris
Programmet er oprindeligt udviklet af nogle franske slægtsforskere, der startede for 25 år siden.

Det er gratis og baseret på Open source, dvs. alle med gode idéer og lidt programmeringskendskab kan bidrage med elementer til programmet, så det bliver bedre og bedre. Mange andre 'store programmer', f.eks. Joomla til at bygge hjemmesider med, er også Open source. Det betyder i praksis, at programmet styres af udviklernes ønsker om at lave et fedt program og ikke af pengebagmænd, der skal have mest muligt i kassen.

Programmet er i 2017 oversat til dansk af Lars Jørgen Helbo, ham med den fantastiske hjemmeside Salldata. Senere har jeg løbende oversat til dansk.

Ancestris udvikles hele tiden - og når jeg siger hele tiden, så betyder det daglige opdateringer, hvis nogen gør opmærksom på en fejl eller kommer med forslag. Udviklerne står på hovedet for at opfylde vores ønsker!

Det er 100% bygget på gedcom-standarden, så det er nemt at forlade igen, hvis du senere vil skifte til et andet program.

Ancestris er bygget på Java. Altså Java udviklerværktøj. Det har intet at gøre med den usikkerhed der er omkring Java, og som der har været skrevet meget om i medierne og som handler om, at Java ikke er sikkert nok til f.eks. at være teknologien bag f.eks. NEM-ID og andre log-ind systemer. Men som programmeringssprog er det helt ufarligt. Og din computer skal have Java, for at Ancestris virker. Derfor skal du installere Java. Læs mere i artiklen Ancestris 01 - download programmet.

Ancestris kan bruges både til Windows, Mac og Linux. 

Hvad kan Ancestris?
Programmet har en hel unik funktion, der hedder dynamisk træ. Det er virkelig godt til at navigere rundt i slægten med.

- Træer har indtil nu for mig været noget man har skullet bakse og bokse med at få til at se pænt ud for at printe det.
- Det har flere redigeringsprogrammer indbygget, som man kan vælge imellem.
- Redigeringsprogrammerne viser personen forskelligt - rart, at man selv kan vælge.

Det har rigtig mange visninger, som man kan tænde eller slukke for.
- Geografisk visning, familievisning, navneliste mm. giver gode overblik på hver sin måde.

Ancestris kan have flere slægtsfiler åbne på samme tid.
- Det er en stor fordel, men man skal selvfølgelig også holde tungen lige i munden, så man ikke klokker i det og skriver noget ind i den forkerte fil.

Du kan trække skærmbillederne fra hinanden, så de ikke er bundet af en ramme. 
- Det giver en større frihed at man ikke er begrænset af en firkant, hvor alt skal være indeni. Her kan man vælge at have flere visninger åbne samtidig i løse vinduer.

Gode hjælpeværktøjer
Et godt forum på dansk. Besøg forum her!
- Franskmændene sidder og holder øje og svarer på engelsk eller google-dansk - men det virker fint :-)

En Facebookggruppe, hvor vi kan hjælpe hinanden.
- Der er ca. 180 medlemmer lige nu, men plads til mange flere.

Denne hjemmeside.
- På sigt flytter jeg nok artiklerne til Ancestris' danske hjemmeside. Besøg hjemmesiden her!

Flere artikler om Ancestris på denne hjemmeside:

Ancestris 01 - download programmet
Ancestris 02 - opsætning, skærmbilleder mm.
Ancestris 03 - opret person, begivenhed, billede, kilde