flojborg.dk

Ancestris 00 - hvorfor Ancestris?

Hvilket program skal jeg vælge?

Du kan sagtens bruge forskellige programmer til din slægtsforskning. Ingen programmer kan ALT! De enkelte programmer er gode til forskellige funktioner. F.eks. er Legacy rigtig godt til rapporter. Programmet webtrees er mægtig fint til at vise din slægt på internet og programmet Ancestris er vældig godt til at registrere i og godt til at få overblik over slægten og en masse andre ting. 

Personligt bruger jeg flere programmer hele tiden. Du skal bare vedtage med dig selv, hvilket program, der er dit 'hovedprogram'. Derefter kan du til enhver tid eksportere en slægtsfil fra dit hovedprogram og importere den igen i et af de andre programmer.  Sørg for at dit hovedprogram er et solidt fornuftigt program, som du selv har 100% styr på og som gemmes på din egen PC.

 

Ancestris

Programmet er oprindeligt udviklet af nogle franske slægtsforskere, der startede for 25 år siden.

Det er gratis og baseret på Open source, dvs. alle med gode idéer og lidt programmeringskendskab kan bidrage med elementer til programmet, så det bliver bedre og bedre. Mange andre 'store programmer', f.eks. Joomla til at bygge hjemmesider med, er også Open source. Det betyder i praksis, at programmet styres af udviklernes ønsker om at lave et fedt program og ikke af pengebagmænd, der skal have mest muligt i kassen.

Programmet er i 2017 oversat til dansk af Lars Jørgen Helbo, ham med den fantastiske hjemmeside Salldata.

Programmets danske hjemmeside udbygges løbende. For få uger siden var den kun en hjælpeløs oversættelse af den franske/engelske. I disse uger kommer der flere og flere vejledninger ind og senere på året nogle videoer.

Ancestris udvikles hele tiden - og når jeg siger hele tiden, så betyder det daglige opdateringer, hvis nogen gør opmærksom på en fejl eller kommer med forslag. Udviklerne står på hovedet for at opfylde vores (mine) ønsker!

Det er 100% bygget på gedcom-standarden, så det er nemt at forlade igen, hvis du senere vil skifte til et andet program.

Ancestris er bygget på Java. Altså Java udviklerværktøj. Det har intet at gøre med den usikkerhed der er omkring Java, og som der har været skrevet meget om i medierne. Den handler om, at Java ikke er sikkert nok til f.eks. at være teknologien bag f.eks. NEM-ID og andre log-ind systemer. Men som programmeringssprog er det helt ufarligt. Og din computer skal kunne læse dette sprog, derfor skal du installere Java. Læs mere i artiklen Ancestris 01 - download programmet.

Ancestris kan bruges måde til Windows, Mac og Linux. 

 

Hvad kan Ancestris?

Programmet har en hel unik funktion, der hedder dynamisk træ. Det er virkelig godt til at navigere rundt i slægten med.

- Træer har indtil nu for mig været noget man har skullet bakse og bokse med at få til at se pænt ud for at printe det.

 

Det har flere 'skrivemaskiner' at vælge imellem.

- Programmets editorer viser personen forskelligt - rart at man selv kan vælge.

 

Det har rigtig mange visninger, som man kan tænde eller slukke for.

- Geografisk visning, familievisning, navneliste mm. giver gode overblik på hver sin måde.

 

Ancestris kan have flere slægtsfiler åbne på samme tid.

- Det er en stor fordel, men man skal selvfølgelig også holde tungen lige i munden, så man ikke klokker i det og skriver noget ind i den forkerte fil.

 

Du kan trække skærmbillederne fra hinanden, så de ikke er bundet af en ramme. 

- Det giver en større frihed at man ikke er begrænset af en firkant, hvor alt skal være indeni. Her kan man vælge at have flere visninger åbne samtidig i løse vinduer.

 

Gode hjælpeværktøjer

Et godt forum på dansk.

- Franskmændene sidder og holder øje og svarer på engelsk eller google-dansk - men det virker fint :-)

 

En Facebookggruppe, hvor vi kan hjælpe hinanden.

- Der er ca. 100 medlemmer lige nu, men plads til mange flere.

 

Denne hjemmeside.

- På sigt flytter jeg nok artiklerne til www.dk.ancestris.org 

 

IRC chat hvor vi kan snakke sammen online.

- IRC er en webchat for Ancestris brugere, hvor vi kan hjælpe hinanden. Jeg bruger den lige nu meget til at spørge franskmændende (på engelsk) om hjælp. Så kommer der omgående svar. Men vi danskere kan også sagtens logge os ind og snakke sammen på dansk. Så kan man stille spørgsmål direkte til de andre, der er online. Du skal ikke oprettes eller noget, bare vælg et brugernavn og log ind - og skriv et spørgsmål.