flojborg.dk

Ancestris 04 - indlæs din slægtsfil i Ancestris

Start med at læse artiklerne Ancestris 02 - opsætning, skærmbilleder mm. og Ancestris 03 - opret person, begivenhed, billede, kilde for at lære Ancestris at kende, før du begynder at indlæse tusindvis af personer i programmet.

 

Gedcom-format

Når man eksporterer en fil for at 'genbruge' den i et andet slægtsforskningsprogram, skal filen dannes som en Gedcom fil.

Gedcom er et 'fællesformat' som alle slægtsforskningprogrammer kan læse.Hvis alle slægtsforskningsprogrammer overholdt 'gedcom-standarden', ville det være så let som ingenting at skifte fra et program til et andet. Meeen, sådan er livet ikke. Mange programmer overholder nelig ikke gedcom-standarden. Så har de liiiiige lavet en smart lille funktion, som ikke understøttes af andre end dem selv. Derfor giver det ofte bøvl at flytte sin slægtsforskning mellem programmer. Det program jeg lige er flyttet fra overholder ikke gedcom standarden på funktionen 'mærker', 'del begivenhed' mm.

 

Eksport fra dit gamle program

Det er nogenlunde det samme du skal gøre, når du laver en eksport af dine slægtsdata, uanset hvilket program du brugte i forvejen.

Vælg menuen Fil, Eksport, Gedcom. Her skal du sørge for, at du opretter en fil af typen 'gedcom' og du skal en tur rundt i faner og knapper for at få ALT med over. Se skærmbillede:

ancestris 41 eksport 1

 Vælg derefter fanen 'Andre valg' og sæt 'hakker' sådan:

ancestris 42 eksport 2

Vælg derefter knappen 'Valg for privatindstillinger' og sæt hakker sådan:

ancestris 43 eksport 3

Vælg derefter Gem.

Nu kommer du tilbage til det første skæmbillede 'Gedcom-eksport' og er klar til at starte eksporten. Vælg den store knap 'Vælg filnavn og start eksport'. Undervejs vælger du et filnavn, bestemmer hvor filen slak ligge (så du kan finde den igen) og siger OK til at gemme forskerinfo. Nu står den og tygger lidt, og om lidt har du dannet en gedcom-fil, som om lidt kan importeres i Ancestris.

 

Import af gedcom-fil i Ancestris

Nu er du klar til at indlæse din fil i Ancestris. Deres udviklere har lavet et hjælpeprogram, der hjælper med at importere de mange 'underlige koder' i Legacy, som ikke understøtter gedcom-standarden. Men det går helt af sig selv, når du følger denne vejledning:

Åbn Ancestris.

Vælg menuen Filer, Import, Gedcom-fil og Næste.

Dér vælger du i feltet 'Denne fil er lavet af' navnet på dit gamle slægtsforskningsprogram.

Derefter vælger du den gedcomfil, som du dannede før og til sidst vælger du OK.

Nu burde hele din slægtsforskning trille ind i Ancestris helt uden bøvl.

Ancestris fjerner ikke de ting i din fil, som ikke overholder Gedcom-standarden. Du kan bare ikke bruge dem i programmet Ancestris. Men hvis du senere laver en eksportfil, vil alle koderne i din fil - også dem, der ikke opfylder standarden - følge med over i den dannede fil. Dvs. du kan skifte tilbage til dit gamle program igen uden problemer. 

 

---

Her kan du hente mere hjælp

Fløjborgs andre artikler om Ancestris.

Facebookgruppen Ancestris slægtsforskningsprogram.

Ancestris dansk brugerforum. Opret dig som bruger og skriv og bed om hjælp i undergruppen HJÆLP HINANDEN.