flojborg.dk

Ancestris 04 - flyt din slægtsforskning til Ancestris

Artiklen er opdateret 30.04.2021

Læs også artiklerne Ancestris 02 - opsætning, skærmbilleder mm. og Ancestris 03 - opret person, begivenhed, billede, kilde for at lære Ancestris at kende, før du begynder at indlæse tusindvis af personer i programmet.

Opret en fil i GEDCOM-format fra Legacy
I Legacy skal du oprette en fil, der senere kan læses af Ancestris. Sådan gør du:

I Legacy vælger du Fil, Eksport, GEDCOM.
I feltet 'Lav fil til' vælger du Gedcom 5.5. Du bliver nu spurgt om det er OK at 'delte begivenheder' laves om til 'begivenheder', det svarer du OK til. Så skulle dit skærmbillede gerne se sådan ud:

anc 04 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hop lige over i fanen 'Andre valg' inden du begynder at eksportere. Sørg for at alle hakker er sat sådan:

anc 04 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vælg derefter knappen 'Valg for privatindstillinger' og sæt hakker sådan:

anc 04 03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vælg Gem. 
Nu er du tilbage og kan starte din eksport med knappen 'Vælg filnavn og begynd eksport'. Gem filen et sted, hvor du kan finde den igen ;-).

Gedcom er et 'fællesformat' som alle slægtsforskningprogrammer kan læse.Hvis alle slægtsforskningsprogrammer overholdt 'gedcom-standarden', ville det være så let som ingenting at skifte fra et program til et andet. Meeeeen, sådan er livet ikke. Mange programmer overholder nemlig ikke gedcom-standarden. Måske har et program liiiiige lavet en smart lille funktion, som ikke understøttes af andre end dem selv. Derfor giver det ofte bøvl at flytte sin slægtsforskning mellem programmer. Legacy overholder f.eks. ikke gedcom standarden på funktionen 'mærker', 'del begivenhed' mm.

Det, som er beskrevet ovenfor, er nogenlunde det samme du skal gøre, når du laver en eksport af dine slægtsdata fra et andet program end Legacy.

Import af din gedcom-fil i Ancestris
Nu er du klar til at indlæse din fil i Ancestris. Deres udviklere har lavet et hjælpeprogram, der hjælper med at importere de mange 'underlige koder' i Legacy, som ikke understøtter gedcom-standarden. Men det går helt af sig selv, når du følger denne vejledning:

Åbn Ancestris.

Vælg menuen Filer, Import, Gedcom-fil og Næste.

Dér vælger du i feltet 'Denne fil er lavet af' navnet på dit gamle slægtsforskningsprogram, f.eks. Legacy Family Tree.

Derefter vælger du den gedcomfil, som du dannede lige før og til sidst vælger du OK.

Nu burde hele din slægtsforskning trille ind i Ancestris helt uden bøvl.

Ancestris fjerner ikke de ting i din fil, som ikke overholder Gedcom-standarden. Du kan bare ikke bruge dem i programmet Ancestris. Men hvis du senere laver en eksportfil, vil alle koderne i din fil - også dem, der ikke opfylder standarden - følge med over i den dannede fil. Dvs. du kan skifte tilbage til dit gamle program igen uden problemer. 

---

Her kan du hente mere hjælp

Fløjborgs andre artikler om Ancestris.

Facebookgruppen Ancestris slægtsforskningsprogram.

Ancestris dansk brugerforum. Opret dig som bruger og skriv og bed om hjælp i undergruppen HJÆLP HINANDEN.