flojborg.dk

Ancestris 03 - opret person, begivenhed, billede, kilde

Artiklen virker ikke lige nu - er under opdatering 30.04.2021

Jeg foreslår, at du har følgende visninger åbne på din skærm: Dynamisk træ i venstre side og Aries editor (den gule blyant) i højre side. Se evt. artiklen Ancestris 02 - opsætning, skærmbilleder mm.

 

Opret person

Jeg arbejder videre med filen fra artikel 02. En lillebitte fil, der lige nu kun indeholder 1 person, nemlig Henriette.

Du kan oprette en person på flere måder: I det dynamiske træ ved at højreklikke på Henriette og vælge 'Tilføj en person/familie' og derefter vælge 'Add a spouse' (bliver om få dage rettet til dansk: 'Tilføj en partner'. Jeg kunne også i højre side, i Aries redigeringsværktøj, vælge fanen Partner/børn og trykke på + dér.

Jeg gør det fra træet: Højreklikker på Henriette og vælger 'Add a sprouse'. Bliver om få dage lavet om til danske: 'Tilføj ægtefælle/partner'.

Billede anc_03_01 følger

 

Nu udfylder jeg hans navn og sletter øverst til højre ved navnetyper, så der IKKE står at navnet er antaget ved immigration. Jeg vælger navnetyper med ned-pilen i højre side. (Programmet bliver ændret, så det blanke bliver forvalgt). Vi ser, at manden får ID00002 og dette er hans nummer i databasen. En slags 'personnummer' som er unikt for hver person. Vælg OK for at gemme ham. I næste billede vælges også OK for at kæde de to sammen som ægtepar.

Billede anc_03_02 følger

 

 

 

 

Vi kigger lige nærmere på ham i højre side inden vi går videre. Jeg har trukket lidt i siderne, så denne del bliver bredere på skærmen. Så snart du begynder at taste, kommer der en OK boks frem for neden - den gemmer du med, når du er færdig med ham. Nu kan du udfylde hans havn og nederst vælge nogle begivenheder. Fødsel er klar til at blive skrevet ind med det samme, hvis man vil det. Derudover kan man vælge et hav af andre typer begivenheder i knappen Tilføj begivenhed.

ancestris 12 personoplysninger

Nu er der to personer i slægtstræet. Vi kaster lige et par forældre på Henriette på samme måde.

ancestris 13 4 personer

Visning af vielsesboks i det dynamiske træ slås til eller fra på lille knap, der er markeret øverst. I højre side er der også en lille knap med en person på. I den kan du vælge forskellige visninger af det dynamiske træ. Visningen Komplet indeholder billeder - hvis du altså har indsat billeder i slægtstræet.

Du kan også oprette personer ved at højreklikke på personen i Aries editor, f.eks. i det grå område til højre for billedet.

ancestris 11 2

 

Fødsel - og andre begivenheder

Nu vil vi indtaste noget mere om Henriette. Her vælges begivenheden fødsel og indtastes dato, sted og måske en beskrivelse. Den sidste kan indeholde oplysninger fra jordemoderprotokollen eller som her, selve adressen på huset hun er født i. Afslut med OK.

ancestris 14 foedsel 1

Opret andre begivenheder på samme måde, vælg fra listen 'Tilføj begivenhed' dåb, konfirmation, vielse, død, begravelse, bopæl, folketælling osv.

Når du starter med at skrive et stednavn, vil der være 'autogenkendelse', altså blå skrift, som du kan acceptere, hvis du vil genbruge et sted. Derved vil alle oplysninger om stedet blive genbrugt, både navnet, men også den geografiske placering på landkortet.

 

Sted vist på landkortet

Vælg globussen ud for Henriettes fødested i Aries editor. Zoom ud og ind på kortet for at finde Henriettes fødested. Højreklik og vælg 'Kopiér disse koordinater til Sted-felterne'. Derefter OK. Nu er stedet for Henriettes fødsel markeret på verdenskortet, hvis du vælger menuen Vis, Geografisk visning.

ancestris 15 geo sted

 

Kilder

Kilder kan registreres enten en kilde, der gælder for personen generelt eller som en kilde til en specifik begivenhed.

ancestris 16 kilder 1

Når hendes fødselsdata er registreret, hopper du til fanen 'Kilder' nede ved begivenheden og vælger det grønne plus-tegn for at tilføje en kilde. Klik igen på grønt '+' fordi vi vil oprette en helt ny kilde (der findes ingen i forvejen vi kan vælge).

Nu opretter jeg kilden 'Kirkebog fødsel' ved at udfylde feltet Titel med 'Kirkebog fødsel'. Læg mærke til at denne kilde øverst th. bliver kilde nr. S00001. S står for Source = kilde på engelsk.

ancestris 17 kilder 2

Vælg derefter OK.

NB: Du kan selvfølgelig også kalde dine kilder for 

Kirkebog Dalum 1914-1920
Kirkebog Dalum 1921-1935
Kirkebog Dalum 1936-1945 osv.

Jeg kalder dem

Kirkebog fødsel
Kirkebog konfirmation
Kirkebog vielse osv.

På den måde har jeg kun ca. 7-8 kilder, der handler om kirkebøger, mens den anden metode giver hundredevis af kilder. Men det er jo en smagssag. Min metode er begrundet i, at sognets navn er ligegyldigt, det fremgår jo i begvenheden og kirkebogens spænd kan lige så godt stå som hen kildedetalje ved hver begivenhed frem for at være en overordnet kilde.

Efter OK før, er du nu kommet tilbage til billedet, hvor du kan indtaste detaljer om Henriettes fødselskilde. Bemærk, at selve kilden 'Kirkebog fødsel' er hentet med over fra forrige billede:

ancestris 18 kilder 3

Udfyld detaljer fra kilden (kirkebogen) om Henriettes fødsel. Der er ingen der siger, at ovenstående er det rigtige at udfylde - det bestemmer du selv. Du kunne her også indskrive navn på faddere m.v. Afslut med OK.

Nu er fødslen registreret, og der er tilknyttet en kilde, nemlig kirkebogsopslaget. Resultatet ses her:

ancestris 19 kilder 4

På samme måde oprettes kilder til dåb, konfirmation, død osv.

 

Genbruge kilder

Når du igen skal bruge samme kilde skal du blot vælge den lille spire i kildebilledet i stedet for det grønne '+' i 2. skærmbillede. Først vælger du at tilføje en kilde til vielsen her med det grønne '+'..

ancestris 20 kilder 5

Nu skal du ikke vælge grønt kryds, men genbrugsknappen i højre side:

ancestris 21 kilder 6

Så fremkommer kildelisten, og du vælger at genbruge en af kilderne på listen ved at klikke på den:

ancestris 22 kilder 7

 

Billeder

Så tilsætter vi lige lidt liv til vores data med billeder. Først vil jeg indsætte et portræt af Henriette. Klik på billedsilhuetten for at åbne multimedievinduet:

ancestris 31 billeder 1

Skriv titlen på billedet ind her, f.eks. personens navn og det årstal billedet er fra. Klik derefter på 'den krøllede silhuet' og vælg et billede fra din computer. OK når du er færdig.

SÅ er der billede på Henriette i Aries editor:

ancestris 32 billeder 2

Og selvfølgelig også andre steder, f.eks. i det dynamiske træ - hvis du altså har slået til i øverste højre hjørne, at du vil have billeder med. De kommer med i visningen 'Komplet'.

ancestris 33 billeder 3

 

Billede af kilder

Du kan selvfølgelig indsætte billeder af dine kirkebogssider og andre kilder i Ancestris. Det sker i knappen Galleri. Det virker næsten på samme måde som ovenfor, hvor du indsatte et portræt.

Du kan vælge om du vil have alle dine billeder, der handler om samme person samlet et sted, eller du vil have kirkebogsbilledet indsat ved selve kildehenvisningen.

Jeg kan godt li' at man kan tilgå alle personens billedet på et sted, men det er jo smag og behag. Hvis du bruger den anden metode, skal du ind på begivenheden konfirmation og indsætte billedet dér. Hvis du gør det, skal du derind, hver gang du vil se dit billede. Det er et spørgsmål om metodevalg, du selv må træffe, men beslut dig een gang for alle, så du får en ensartethed i din registrering.

Et billede af kirkebogen kan altså indsættes i den øverste knap = alle personens billeder vises samlet, når du vil se dem.

Eller på den nederste knap = du skal ind på den enkelte begivenhed for at se billedet. Jeg vælger den øverste knap:

ancestris 35 kildebilleder 1

Her ses på listen nederst, at der allerede er et portræt i forvejen. Vælg grønt '+' for at tilføje et billede af kirkebogen. Første trin er nu at navngive billedet og derefter klikker du på 'den krøllede silhuet'.

ancestris 36 kildebilleder 2

Nu finder du kirkebogsbilledet på din PC og vælger OK. 

Nu fremkommer billedet af kirkebogen på listen over billeder på personen:

ancestris 37 kildebilleder 3

 Rigtig god fornøjelse med Ancestris!

 

---

Her kan du hente mere hjælp

Fløjborgs andre artikler om Ancestris.

Facebookgruppen Ancestris slægtsforskningsprogram.

Ancestris dansk brugerforum. Opret dig som bruger og skriv og bed om hjælp i undergruppen HJÆLP HINANDEN.