flojborg.dk

Ancestris 02 - opsætning, skærmbilleder mm.

Denne artikel er baseret på, at du allerede har downloadet programmet Ancestris. Læs eventuelt artiklen Ancestris 01 - download programmet

For at lære programmet at kende, vil jeg anbefale, at du starter 'forfra' i en ny fil og prøver at oprette lidt forskellige personer for at teste programmets funktioner. Senere kan du indlæse din gamle slægtsfil fra Legacy eller et andet program. Dette gøres ved at vælge Fil, Eksport og filtype 'Gedcom' i dit gamle program. Derefter beder du Ancestis om at åbne denne fil.

 

Opret en slægtsfil og den første person

Åbn Ancestris. 

Ancestris starter med at byde dig velkommen. Vælg fanen ’Mit Ancestris’ og ’Opret et slægtstræ’.

ancestris 01 velkommen

Giv først dit slægtstræ et navn og vælg derefter ’Næste’. Følg skærmteksten og på trin 2 skal du skrive dig selv ind som forfatter. Vælg ’Næste’ indtil du kommer til trin 6, hvor du indtaster navn og køn på den første person i dit slægtstræ. Afslut med OK.

ancestris 02 foerste person

Derefter skal du navngive dit slægtstræ og bestemme, hvor det skal placeres på din PC. HUSK NU HVOR DU LÆGGER FILEN FOR POKKER!!! Det er altså vigtigt, derfor taler jeg med store bogstaver ;-).

ancestris 03 gem fil

Nu åbnes din lillebitte slægtsfil med den ene person i Ancestris.

 

Skærmbilleder

Her kommer lidt om skærmbilledets opbygning. Læg mærke til, at filnavnet står i alle fanerne. Det er fordi at du kan have FLERE FILER åbne på samme tid - så er det naturligvis vigtigt at vide, hvilken man arbejder i.

ancestris 04 vinduet

I venstre side, hovedvinduet, vises dynamisk slægtstræ. Bemærk værktøjsknapper for denne visning lige over selve træet. Okay - svært at se at det er et træ, når der kun er en eneste person med).

I fanen ved siden af træet ligger Familievisning (ikke synlig før du klikker på den).

I højre side vises et skriveprogram, også kaldet en editor. Her er det Gedcom editor med en grøn blyant som symbol, der er fremme.

Nederst er vist en navneliste. En kort version lige nu, fordi filen kun indeholder en person.

 

Menuen Vis

Du 'tænder for' visninger på din skærm i menuen Vis. Du kan tænde og slukke for dem som du lyster.  (Sluk foregår på det lille kryds, ligesom når du lukker et internetvindue)

ancestris 05 menuen vis

Menuen 'Vis' bruges også til at vælge, hvilket skriveværktøj/personvisning du vil have vist.  Ancestris indeholder forskellige skriveværktøjer. De vises i højre side af skærmbilledet (se ovenfor). Vi kalder det også for en 'editor' - et irriterende ord, der er svært at oversætte til dansk. En editor bruges både til at registrere alt om din person, men også til at vise dig alle detaljerne om din slægtning. Så en editor er både en visning og en 'skrivemaskine'.

Der findes flere editorer til Ancestris. I billedet ovenfor er vist Gedcom editor. Den er lidt langhåret. Vælg i stedet Aries editor med den gule blyant som symbol og Cygnus editor med den lille spire som symbol. Aries og Cygnus er ret brugervenlige. Jeg vil også gerne have Gedcom editoren fremme også, da den viser præcis hvilke felter, der er brugt, og hvad der står i felterne inde i databasen. På den måde kan man se 'bag om' de pæne skærmbilleder og følge med i, hvad der sker inde i selve filen. Den er lidt for nørder, men tænd og sluk selv for dem/den du vil have vist.  

Familievisninger ligner rigtig meget et andet program, som de flete kender så godt. Men hold lige fast i det dynamiske træ, det kunne du godt gå hen og blive glad for som 'navigator' i din sægtsforskning.

Geografisk visning er også sjov, så du kan følge slægten på kortet, hvor din slægt bevæger sig hen.

 

Rykke rundt med skærmbilleder

Det er nemt at lave træk-og-slip med skærmbillederne. Jeg laver en video, der viser det senere. Du kan også nemt trække en visning helt ud som et løst vindue (f.eks. Aries editor), så det er nemmere at overskue, frem for at det er mast ind i højre side af skærmbilledet.

 

Opsætning

Der er et par småting, du kan/skal vælge her i starten:

I menuen Værktøj, Egenskaber kan du i undermenuen Editering vælge en række opsætninger, hvilket skriveværktøj, der skal være din standard-editor. Sæt også 'hakkerne' som vist herunder.

ancestris 06 egenskaber edit

Hvilken fil vil du starte hver gang? I fanen Filer kan du bestemme hvilken fil, der skal åbnes ved start af programmet.

ancestris 06 egenskaber filer

Vælg i knappen til højre den slægtsfil på din computer, som du plejer at arbejde med.

Vælg 'Tilføj' (Apply) og OK, når du er færdig. Nogle gange kræver det en genstart af programmet, at få ændringer til at træde i kraft.

Tilføjelsesprogram/plugin

Ancestris har en lang række tilføjelsesprogrammer, som f.eks. giver dig specielle rapporter, søge-efter-fejl-værktøj og meget andet. Mit forslag er, at du 'tænder for' dem allesammen pånær to. I fanen 'Tilgængelige...' sætter du hak ved alle pånær de to der vises her. Vælg derefter knappen 'Installér' nederst. Derefter vil de blive vist i fanen 'Installeret'. Genstart Ancestris, hvis ikke det sker af sig selv.

ancestris 07 plugins

 

Rigtig god fornøjelse med Ancestris!

---

Her kan du hente mere hjælp

Fløjborgs andre artikler om Ancestris.

Facebookgruppen Ancestris slægtsforskningsprogram.

Ancestris dansk brugerforum. Opret dig som bruger og skriv og bed om hjælp i undergruppen HJÆLP HINANDEN.