flojborg.dk

Her vises et udvalg af vores mest populære opskrifter, som er afprøvet på vores sagesløse gæster. De har overlevet...

Burgerboller

10 grove flade brød med grøntsager i - kan naturligvis laves økologisk

Tidsforbrug

20 minutter til at lave dejen
Hævetid 1-3 timer
20 minutter til at sætte brødene på plader
1 time efterhævning
20 minutter bagetid

I alt 3-5 timer

Indkøb

2 dl. surmælksprodukt (yoghurt naturel, A38, ymer, ylette eller lignende)
3 dl. varmt vand
1 pakke gær
150 gram grøntsager, f.eks. gulerod og squash
200 gram groft mel, f.eks. grahamsmel eller sigtemel
ca. 800 gram hvedemel
1,5 spsk. salt
evt. lidt honning

Læs mere...

Grissini stænger

Lækre knasende brødstænger, ca. 2 plader

Tidsforbrug

1 time og 30 minutter i alt

Indkøb

250 gram mel
25 gram gær
40 gram fint revet parmesan
2 spsk. god olie, f.eks. koldpresset rapsolie
½ tsk. honning
1 ¼ dl. vand
Sydesalt
Lidt kærnemælk eller mælk

Læs mere...

Hyldeblomstsaft

3 liter koncentreret saft

Tidsforbrug

ca. 1 time plukketid og 1/2 time i køkkenet

Det skal du bruge

60 skærme hyldeblomster – plukkes på en tør solskinsdag
ca. 2,25 liter kogende vand
40 gram citronsyre
3 økologiske citroner i grove stykker
2 kg. økologisk sukker , gerne rørsukker


Sådan gør du

Pluk skærmene og nyd duften! Læg dem i en stor skål med låg. Jeg plejer at klippe de største stilke af, så skvatter det mere sammen og kan lettere dækkes af væsken. Bare lige et klip henover de 4-5 stilke, der holder blomsten sammen.

 

Tilsæt sukker, citron og citronsyre. Kog vandet op og hæld det over. Sæt det hele i køleskabet i ca. 3 dage. Rør i blandingen et par gange om dagen.

Si gennem et klæde, så saften bliver helt klar. Hældes saften på atamonskyllede flasker og opbevar dem i køleskab eller fryser (eller tilsæt lidt Atamon for at konservere).

Kan holde sig ca. 14 dage i køleskabet. Frys saften i små klodser (f.eks. isterningsposer), hvis du skal gemme den i længere tid.

Saften fortyndes i forholdet 1:4 når den skal drikkes. Tynd op med vand, hvidvin eller danskvand.

Kæmpebrød, ølbrød eller ølboller


Kæmpebrød/ølbrød eller ølboller

1 stort brød eller 15 boller

Tidsforbrug

3-4 timer

Indkøb

50 gram gær
1 øl, gerne let
3,3 dl varmt vand (fyld ølflasken)
1 spsk. salt
2 spsk. honning eller sukker
3 dl. sigtemel *)
½ dl. olie 
ca. 1 kilo hvedemel

*) Vil du have et lidt grovere brød kan du udskifte sigtemel med speltmel, grahamsmel, grahamsspelt eller rugmel.

Læs mere...

Surdej

Rækker til to rugbrød - kan laves økologisk

Tidsforbrug

3-4 dage

Indkøb 

50 gram hvedemel
50 gram rugmel
1/2 tsk. honning
et lille stykke gær - på størrelse med en ært
1 spsk. surmælksprodukt, f.eks. fromage frais

Læs mere...

Lammepakker

Supernem gæstemad til 4 personer

Tidsforbrug

30 minutter + bagetid 50 minutter

Indkøb

800 gram lammebov eller lammekølle
1 rød peberfrugt
1 lille squash
1 1/2 løg
8 kartofler
4 tsk. lammekrydderi
salt
4 spsk. olivenolie
lidt friskrevet parmesan
4 stk. kvadratisk bagepapir (rullens bredde)
4 stk. madsnor (eller bomuldsgarn)

Tilbehør: Friskbagt brød

Læs mere...

Hummus

- stor portion

Tidsforbrug

1 dag + 1 times kogning + 30 min. i køkkenet
Det kræver, at du har en god blender eller stavblender.

Indkøb

300 gram kikærter
3-4 dl. Fromage frais
ca. 1 dl. olivenolie
1 spsk. spidskommen
1 tsk. paprika
1 tsk. stødt koriander (eller en tot frisk)
1 tsk. tørret chili eller en halv frisk chili
3-4 fed hvidløg
½-1 spsk. salt

Sådan gør du

Kikærterne sættes i blød i rigeligt vand natten over.

Hæld vandet fra og tilsæt frisk vand. Kog kikærterne en time. Hæld vandet fra og lad dem afkøle til de er lunkne eller kolde.

Kikærterne er meget tørre, så blenderen har svært ved at blende dem uden væske. Blend kikærterne ad flere gange og tilsæt lidt olie og fromage frais til hver omgang, så blenderen kan få ordentligt fat. Tilsæt krydderierne i en af portionerne – spar på saltet i første omgang.

Smag til med salt og evt. mere spidskommen til sidst.

Hummus kan fryses og tøs op i mikroovn på et øjeblik, hvis du får uventede gæster.

Spises med flutes (se opskrift) som en snack eller let forret.

Frappé

Kold kaffedrik til 2 personer

Tidsforbrug

3 minutter

Indkøb

1 spsk. Nescafé
2 spsk. farin
3 dl. skummetmælk
6 isterninger
2 sugerør

Sådan gør du

Bland Nescafé, sukker, mælk og pisk kort med elpisker eller blendestav. 

Hæld straks op i 2 store cafeglas.

Tilsæt isterninger og sugerør.

Salat med karryolie

- nem forret til 4 personer

Tidsforbrug

ca. 30 minutter + afkølingstid 15 minutter.

Indkøb

1 ”krøllet” salathoved
12 tynde skiver pastrami eller lufttørret skinke
1 håndfuld græskarkerner
1 håndfuld krydderurter, f.eks. persille, dild og purløg
1/2 mango
1 papaja frugt, 1/4 mango eller 2 skiver ananas

½ dl. sukker
½ dl. vand

Dressing:
1 dl. olivenolie
1/2 tsk. salt
1 tsk. karry

Læs mere...