Surdej
Rækker til to rugbrød - kan laves økologisk
Tidsforbrug
3-4 dage
Indkøb
50 gram hvedemel
50 gram rugmel
1/2 tsk. honning
et lille stykke gær - på størrelse med en ært
1 spsk. surmælksprodukt, f.eks. fromage frais
koldt vand
Sådan gør du
Bland det hele og tilsæt vand, så det bliver en blød grødet masse. Lad det stå på køkkenbordet med et viskestykke over i 2 dage. Det skulle gerne boble lidt og lugte surt. På dag to tilsættes en spiseskefuld hvedemel og en spiseskefuld rugmel og lidt mere vand. Lad det boble videre i 1-2 dage.
Bruges som hævemiddel i rugbrød (se opskrift).
Når surdejen er brugt til rugbrødsdej tager man en klat dej fra inden bagning og gemmer i køleskabet. Denne surdej kan opbevares i køleskabet i mindst 1 måned.