Rugbrød med surdej

Store rugbrød, 2 stk. - kan laves økologisk

Tidsforbrug

1. dag 15 minutter
2. dag 15 minutter i køkkenet + 6 timer hævning og bagning.

Derudover tager det 3-4 dage, hvis du ikke har surdej på lager.

Indkøb

til 1. dag:
300 gram surdej
25 gram salt
1 liter lunkent vand
400 gram knækkede rugkerner
500 gram rugmel

til 2. dag:
1 hvidtøl (maltøl)
2 spsk. mørk sirup
500 gram rugmel
100 gram græskarkerner
100 gram solsikkefrø
100 gram hørfrø (eller andre slags frø du har lyst til - bare ca. 300 gram i alt)

Sådan gør du

1. dag:
Surdej blandes med vandet. Tilsæt mel, kerner og salt. Skal stå tildækket på køkkenbordet til næste dag (8-12) timer.

Tip: Vej mel og kerner af til dag to og stil det klar, så kan du nemt blande det i næste morgen sammen med øl og sirup.

2. dag:
Tilsæt mel, kerner, sirup og øl og rør det godt sammen. Tag 300 gram dej fra og sæt den i køleskabet i en tæt boks. Så har du surdej til næste gang. Surdejen kan holde sig i mindst 4 uger.

Fordel dejen i 2 smurte rugbrødsforme og lad dem stå på køkkenbordet under et fugtigt klæde i ca. 4 timer (plus/minus en time gør ikke så meget).

Sættes i kold ovn. Bages ved 180 grader varmluft i 2 timer.

Vendes ud på en rist og køler færdig.

Pak evt. brødet ind i et klæde når det er koldt og lad det stå på bordet til næste dag. Derefter skærer du i skiver og propper dem i fryseren.

- Lang proces, men det er værd at vente på. Brødet kan fryses i klodser eller skiver.

Opskrift på Surdej