Kæmpebrød, ølbrød eller ølboller
Kæmpebrød/ølbrød eller ølboller
1 stort brød eller 15 boller
Tidsforbrug
3-4 timer
Indkøb
50 gram gær
1 øl, gerne let
3,3 dl varmt vand (fyld ølflasken)
1 spsk. salt
2 spsk. honning eller sukker
3 dl. sigtemel *)
½ dl. olie
ca. 1 kilo hvedemel
*) Vil du have et lidt grovere brød kan du udskifte sigtemel med speltmel, grahamsmel, grahamsspelt eller rugmel.
Sådan gør du
Start med at lave en blanding af øl, vand, gær, salt og honning. Drys sigtemelet over og bland det i (det er endnu ikke lykkedes mig at røre alle klumperne ud). Skal stå i ca. 20-30 min. til det bobler op.
Rør olien og næsten alt melet i. Æltes i røremaskine eller med håndmixer med dejkroge. Tilsæt det sidste mel, til dejen har en god konsistens.
Form dejen til et kæmpebrød, 4 madbrød eller 2 plader boller.
Lad det hæve på bagepladen til dobbelt størrelse.
Bollerne pensles med vand og drysses med mel. Det store brød skal derudover skæres lidt på kryds og tværs med en brødkniv eller i en spiral. Brødet på billedet har hævet i en meldrysset pilekurv og er vendt ud på pladen lige før bagning.
Det store brød bages ved 220 grader i ca. 40 minutter, madbrød i ca. 20-25 minutter og bollerne i ca. 15 minutter.