flojborg.dk

Joomla 13 Komponenter og moduler, f.eks. JCE Editor

Udover Kategorier og Artikler har Joomla nogle Komponenter, som har en bestemt funktion, de er beregnet til. F.eks. bannere, kontaktformularer og linksamling.

Under Udvidelser (Extentions) finder du en række Moduler (Modules). Det er også specielle ting, som du kan tage frem eller gemme væk undervejs, f.eks. en afstemning på hjemmesiden, brødkrummesti, log ind formular, synlig statistik osv.

Komponenter og moduler er ofte bundet sammen. Eksempel: Komponenter kan f.eks. være flere forskellige afstemninger på din hjemmeside, men modulet Afstemning styrer, hvilken af dem, der skal vises på hjemmesiden lige nu.

Komponenter 

Kontakter

Denne komponent er beskrevet i artikel 17.

Linksamling

Komponenter, Weblink, Kategorier. Her opretter du de samlinger af links du vil have (hvis du vil have flere – ellers bare en enkelt kategori). Kunne f.eks. være Slægtsforskerlinks, Fødevarelinks, Links om akvarelmaling osv.

Selve linkene opretter du under Komponenter, Weblinks, Links.

Opret dine links og tilknyt dem til en kategori.

Til slut skal du oprette et menupunkt, hvorfra man kan komme ind til dine links. Se artikel 15. Vælg f.eks. Menuer, Topmenu. Opret et nyt menuelement, der hedder Links. Vælg menuelementtype Links, Kategori, Standardkategorilayout. Bestem hvilken linkkategori, der skal vises.

Andre komponenter

Prøv selv at lege med bannere.

Afstemninger

Komponenter, Afstemninger. Opret en ny afstemning. Vælg altid et lige antal svarmuligheder, så er det ikke så nemt at vælge den midterste ’ved ikke’ leverpostej.

Vælg at publicere afstemningen.

Det kommer den ikke frem på hjemmesiden af. Du skal nu gå til Udvidelser, Moduler og finde modulet Polls (Afstemninger).

Når du har åbnet dette modul kan du passende omdøbe det til noget dansk, f.eks. ’Afstemning’, så er det lettere at finde næste gang. I højre side vælger du hvilken afstemning, der skal være synlig på hjemmesiden lige nu. Anvend og Gem. Når du kommer ud i Moduloversigten igen, skal du kontrollere, at modulet Afstemninger er aktiveret.

Du kan til enhver tid fjerne modulet fra hjemmesiden ved at deaktivere modulet. Afstemningsresultaterne bliver gemt. Kan findes under Komponenter, Afstemninger.

Moduler

Generelt er moduler specialelementer, der har en ganske bestemt funktion på hjemmesiden. Husk at kontrollere, at modulet er aktiveret – ellers bliver det ikke vist på din hjemmeside. Du finder moduler i menuen Udvidelser.

Du kan under hvert modul vælge, hvor det skal vises på siden, og i hvilke menuer og undermenuer det skal vises. Nogle skal måske kun vises på forsiden, f.eks. ’Vi har xx gæster online’ og andre vil du gerne vise på alle sider, f.eks. Log ind formular eller en aftemning/brugerundersøgelse.

Modulers placering
I moduloversigten kan du se, hvor de enkelte moduler er placeret. Det kan du naturligvis rykke om på. Men hvor er stedet ’syndicate’, ’right’ og ’top’ placeret? Man kan prøve sig frem, men det er lettere at bruge denne oversigt.

Brødkrummesti

Udvidelser, Moduler, Breadcrumbs. Gå ind og justér og husk at omdøbe modulets navn til  ’Brødkrummesti’.

Statistik

Prøv at aktivere modulet og se de forskellige muligheder.

Til dit eget brug kan jeg anbefale Google Analytics, hvor du kan se masser af detaljer om din hjemmeside og om dine besøgendes færden på dine sider. Godt og gratis.

Log ind formular

Her kan du lave en log ind for registrerede brugere.

Brugermenu

Usermenu. her kan du nederst til venstre klikke til eller fra, hvilke elementer, der skal vises, når man er logget ind.

Random Image
En samling billeder, der vises tilfældigt (random) når man besøger din side. Billederne til dette placeres i en særskilt mappe f.eks. images/random med dit FTP-program. Sørg for, at alle billederne har samme størrelse – og ikke for store, ellers bliver det noget rod at se på.

Popular

De mest læste sider. Prøv at kigge på kriterier og placering af modulet.

Newsflash

Små et-linjes budskaber eller nyheder, der vises i tilfældig rækkefølge. Du opretter de enkelte Newsflash som artikler, der er tilknyttet kategorien Newsflash.Modulet styrer hvordan og hvor de vises. 

  

Komponenten JCE Editor

Når du opretter en artikel, vælger du Indhold, Artikler, Tilføj ny artikel. Her indsætter du en titel og skriver løs nede i feltet 'Artikeltekst'.  Lige før feltet til artikeltekst er der en række standard værktøjsknapper til din editor (tekstbehandler). Men den er ikke ret god. 

 

Standvardversionen

joomla editor 1

 

Sådan ser knapperne ud, når du har installeret JCE Editor:

joomla editor 2

Som du kan se, så er der mange flere valgmuligheder. Når man hvilker med musen på knapperne kommer der en hjælpetekst frem.

 

Sådan installerer du JCE Editor

Gå til www.joomla.org

 

Vælg Extend, Extension Directori. (Udvidelsesbibliotek)

Vælg i venstre side kategorien Editing, Editors (Tekstbehandling)

 

Hold altid øje med at komponeneter og moduler du finder passer til din version af Joomla. Vi arbejder med Joomla 2.5, så de skal have en lila etiket. Ellers duer de ikke.

 

Du finder JCE Editor på første side. Vælg Linket under billedet for at komme til JCE's side.

 

Vælg Download now. Vælg Joomla 2.5.

Vælg den nyeste version og vælg den der hedder Zip Archive. Vælg IKKE en Beta version, dvs. en version under udvikling. Det er ikke noget for en nybegynder - lad de erfarne teste nye versioner af ;-)

 

Nu har du downloaded en komprimeret mappe på din PC.

 

Åbn nu Joomla backend. Eksempel www.metteflojborg.dk/administrator.

 

Vælg Udvidelser, Udvidelser. Dette bruger du når du vil uploade et nyt modul eller en ny komponent i Joomla.

 

I feltet Upload pakke finder du nu din JCE-pakke med knappen Vælg. Derefter vælger du 'Upload og installer'.

  

Alt ser nu fint ud og du kan se at JCE Editor er installeret under menuen Komponenter. Du kan også finde den under Udvidelser, Programudvidelser, og der er grønt symbol ud for.

 

MEN det virker ikke. Hvorfor mon?

 

Jeg søgt i Joomlas danske forum: http://forum.joomla.org/viewforum.php?f=16 men der var ikke noget om emnet jeg lige kunne bruge.

 

Hvor får man så hjælp? Hos JCE Editor selvfølgelig. ælg menuen Komponenter, JCE, og vælg dér linket under 'Support'. Her finder jeg løsningen:

http://www.joomlacontenteditor.net/component/zoo/item/install-or-update-the-jce-editor-in-joomla25

 

Vi skal på webstedets globale konfiguration og fortælle at vi vil bruge JCE som standardeditor. Bingo. Nu virker det.