flojborg.dk

Joomla 11 Opbygning af Joomla

Joomla består af to dele: Det du ser på www-et-eller-andet og det du ser, når du redigerer din hjemmeside. Det kaldes frontend og backend.

 

Her vil jeg beskrive backend og Joomlas opbygning.

 

Du kommer ind i backend ved at skrive dit hjemmesides navn efterfulgt af /administrator i adressefeltet øverst i din Internetbrowser. F.eks.  www.metteflojborg.dk/administrator. Brugernavnet er altid 'admin'.

 

Første billede er kontrolpanelet. Det giver dig et overblik over status her og nu. Hold øje med røde bemærkninger! Du kan altid komme tilbage hertil ved at vælge menuen 'Websted, Kontrolpanel'.

 

Joomlas opbygning

Joomla består af

- Menuer

- Indhold, f.eks. artikler

- Komponenter

- Udvidelser

 

Menuer

Menuerne er indgangsnøglen til nogle underliggende artikler. Simpelhen knapper, der bringer dig videre ind på hjemmesiden. Du kan lege med opsætning og indhold i menuerne. Tænk igennem hvilke menuknapper du kunne tænke dig på din hjemmeside.

 

Indhold

Artikler er det væsentligste indhold. Artiklen skrives og gemmes. Vupti, så er den på din hjemmeside. Fremhævede artikler lægges på din forside.

 

Artikler kan deles op i kategorier, f.eks. slægtsforskning, gårdhund, veteranbiler. Hver artikel hæftes på den kategori, som den hører ind under. Det er en fordel, hvis du laver en knap i menuen, der skal vise alle artikler om gårdhunden.

 

Komponenter

Dette er nogle særlige ting, der er opbygget lidt anderledes end artikler. F.eks. Kontakter, Weblinks, Fotoalbum. Der findes tusindvis af komponenter, der kan hentes på http://joomla.org.

 

Udvidelser

Under denne menu finder du en masse 'teknisk'. Du skal bruge menuen 'Udvidelser', når du vil indlæse nye komponenter.

 

Under udvidelser ligger også det, der kaldes moduler. Det er igen en lang række værktøj, som f.eks. 'Brødkrummesti' (den menuting, der øverst viser hvor du er på siden), 'Hvem er online', 'Log på' funktion.

 

Her finder du også skabeloner/templates. Det er layoutet på din hjemmeside, baggrundfarve, placering af artikler og menuer, farver på knapper osv. Der følger 4 standard layouts til frontend med Joomla grundpakken, som du har installeret. Prøv selv at skrifte dem og hop over i frontend og se hvordan det tager sig ud.