flojborg.dk

Notice: Undefined offset: 1 in /hsphere/local/home/flojborg/flojborg.dk/templates/flojborg20160610_1/library/Artx/Content/SingleArticle.php on line 95

Hvem var mormor med det lilla hår!

Et praktisk eksempel på, hvordan du kommer i gang med at grave baglæns i slægten.

Min mormor

mormor

Her er hun, Valborg, i 1951, en meeeeget fin dame, som jeg husker hende fra min barndom - hun havde lilla hår! Det var højeste mode blandt ældre hvidhårede damer - frisøren gav hende en vandondulation med 'blånelse' for at få den blålilla farve frem.

’Fru bogbindermester’ kaldte hun sig, som det var skik og brug blandt fine damer dengang.

Men hvem var hun egentlig, og hvor stammede hun fra?

 

 

Min mor

Min mor hedder Henriette. Hende vil jeg bruge som udgangspunkt for at finde ud af noget om mormor. Via hende kan jeg gå baglæns i tiden. Jeg kender min mors fødenavn og hendes fødselsdato:

Henriette Rosenberg Nielsen, født 21. juli 1919 i Odense

På hendes dåbsattest, vielsesattest og kopi af dødsanmeldelse kan jeg se, hvor hun er født.

Dåbsattest viser

Fødeby- og sogn: Faaborgvejen Nr. 29,1., Dalum Sogn, Odense Herred

Vielsesattest viser

Født den 21. juli 1919 i Dalum Sogn, Odense Amt

Godt! De to attester er altså enige om at hun er født i Dalum sogn. Dengang var Danmark opdelt i sogne, herreder og amter. Dalum lå i Odense Herred, Odense Amt.

Så smutter jeg til Landsarkivet i Odense og finder kirkebogen for hendes fødsel - eller gør jeg? Nej, det er lettere at besøge Statens Arkiver online. Alle gamle kirkebøger ligger på Internet på www.arkivalieronline.dk Jeg vælger knappen Kirkebøger.

Læg mærke til, at Arkivalieronline har en knap på forsiden, der hedder Vejledning. Dér kan du få hjælp til at bruge siden.

Under SOGN skriver jeg 'Dalum' oveni teksten i den hvide boks ’Sogn’. Du kan også udfylde Amt = Odense, Herred = Odense og til sidst vælge Dalum blandt de sogne der vises i boksen ’Sogn’ hvis du vælger ned-pilen.

Her kan jeg se, at der kan være tale om to kirkebøger, der begge omfatter fødte i 1919. Jeg prøver mig frem og finder den side i kirkebogen, hvor hun står.

 find_mormor_ao.jpg

Jeg fandt hende i Opslag 124 i den første af de to bøger.

Kirkebogens venstre side - her kan jeg få bekræftet navnet og fødselsdatoen:

Jeg får også adressen bekræftet: Faaborgvej 29, 1.

Forældrene står som

Bogbinder Knud Rosenberg Nielsen, 29 Aar, og Hustru Valborg Kirstine Hansen 29 Aar, Faaborgvej Nr. 29, 1.,Viede i St. Knuds Kirke 23. Oktober 1915.

Her fik jeg hendes forældres navne og sågar også deres vielsesdato og -sted. Det er jo ren foræring! Det vil sige at Valborg med det lilla hår er døbt: Valborg Kirstine Hansen.

Kirkebogens højre side fortæller, at Henriette blev døbt 24. august og hvilken præst, der døbte hende.

Næste kolonne er interessant:

Fadderne er ofte nære familiemedlemmer, så måske kan jeg bruge disse navne til noget senere. Tit ser vi at forældrenes søskende, altså barnets moster, morbror, faster eller farbror som fadder. Den tradition har været brugt i Danmark i flere hundrede år. Det kan også være fjernere slægtninge eller fine folk i sognet. Jo finere personer man kunne få som faddere, jo bedre. Derfor vil du ofte se proprietærens kone som fadder til mange børn i et sogn.

Her er fadderne

Bogbinder Carl Nielsen og Hustru Henriette Rosenberg, Væver Jørgen Hansen, Pige Inger Hansen, alle Odense. Forældrene.

Den sidste kolonne Anmærkninger kan også tit give værdifulde oplysninger, så hold godt øje med den.

Gæt og fakta om Valborg

Fakta

Nu ved jeg, at mormor hed Valborg Kirstine Hansen og var 29 år i 1919, dvs. hun må være født omkring 1890. Jeg ved også, at hun blev gift med Knud 23.10.1915 i Skt. Knuds Kirke. Hun var da omkring 25 år gammel.

Gæt

De første to faddere hedder Rosenberg ligesom barnets far, så de er nok i familie med ham. 'Pige Inger Hansen' kunne så være i familie med Valborg - de hedder begge Hansen. Titlen 'Pige' siger, at der er tale om en ugift kvinde - måske en yngre søster til Valborg.

Det er helt OK at gætte. Brug din fantasi og se mulige sammenhænge. Men du skal altid kontrollere dine gæt i kirkebøger eller andre troværdige kilder.

Valborgs vielse kan let bekræftes i kirkebogen for Skt. Knuds sogn i Odense under vielser fra 1915. Den findes også på Arkivalieronline.

Men hvis ikke vi havde været så heldige, at vielsen omhyggeligt var skrevet ind i kirkebogen ved Henriettes fødsel, hvad kunne vi så have gjort?

Gå en omvej

Ved at gå lidt omveje før du går til målet, har du ofte mulighed for at kontrollere dine oplysninger. Du kan f.eks. bruge folketællingerne, oplysning om erhverv og navne på faddere til at bevæge dig lidt væk fra personen. Måske finder du undervejs søskende og deres familier, som du kan registrere, hvis du har interesse i det. Læg mærke til, at jeg allerede i indledningen brugte to kilder for at være helt sikker, nemlig både Henriettes dåbsattest og vielsesattest - og derefter kirkebogen for hendes fødsel.

Søg mormor Valborg i folketælling

Vi kunne prøve at finde mormor Valborg Kirstine Hansen i en folketælling. Vi ved, at hun boede i Dalum sogn i 1919, da barnet Henriette blev født, og vi ved også, at hun blev gift i Odense i 1915. Hun kan muligvis være med i folketællingen 1890, men i hvert fald i 1901, 1906, 1911 og 1916.

I en pjece fra Statens arkiver kan du se, hvilke folketællinger, der findes. Læs pjecen her. En del af disse kan ses på Internet på www.arkivalieronline.dk.

En stor del af de danske folketællinger er desuden indtastet af frivillige slægtsforskere i en kæmpestor database, som ligger på Internet. Den hedder Dansk Demografisk Database www.ddd.dda.dk. Vær opmærksom på, at ikke alle folketællinger er med i denne version, så en person kan godt eksistere, selvom du ikke finder ham eller hende i databasen.

Jeg prøver at søge bredt. På www.ddd.dda.dk vælger jeg

Folketællinger, Udfyld selv alle felter. Læs i højre side af skærmbilledet om jokertegn - folketællerne stavede nemlig ikke altid korrekt.

Amt: Odense
Navn: Valborg Kirstine Hansen
(kunne også prøve Valborg %stine Hansen, idet navnet kan være stavet på mange måder i en folketælling - det er langtfra altid stavemåden fra fødselsattesten, der er brugt). Se vejledning i skærmbilledets højre side om jokertegn.
Derefter vælges SØG, dvs. jeg søger bredt efter piger med dette navn i hele Odense Amt i alle år. Jeg fandt 3 piger:

Den øverste pige i folketællingen 1901 er født 31.03.1890 i Odense. Hun er opført sammen med hele sin familie. Far: Jørgen Hansen, mor: Vilhelminde Petrine Hansen (bemærk stavefejlen i Vilhelmine), født 11.02.1863 i Odense. Det kunne være min Valborg...

Pige nr. 2 passer ikke aldersmæssigt og pige nr. 3 kan det ikke være, for vores Valborg var ikke født i 1860.

Jeg kigger nærmere på pige nr. 1 ved at vælge knappen Vis husstand:

Det kunne godt være hende. Men jeg er langt fra sikker endnu. Faderen hedder Jørgen Hansen og er væversvend. Det kunne altså godt være ham, der var fadder ved barnet Henriettes fødsel i 1919. Fødselsdatoen 31.03.1890 noteres bag øret.

I samme folketælling finder jeg på søgningen 'Knud Rosenberg Nielsen' en dreng med dette navn født 25.06.1890 i Odense. Her passer alder og navn også. Hans fødselsdato gemmer jeg også lige lidt.

OK, begge disse er født efter 01.02.1890, dvs. de er IKKE med i folketællingen det år. Folketællingerne fandt næsten altid sted pr. 1. februar. Valborgs forældre og ældre søskende kan måske findes i folketællingen 1890.

Jeg søger mere konkret i folketællingen nu:

Amt: Odense
Navn: Betty Camilla Hansen (formodet storesøster til Valborg, født 1887)
Alder: 1-9
Årstal: 1890

Søgningen gav intet resultat. Men jeg prøver igen, denne gang med navnet Betty %amilla Hansen.

Jeg finder barnet på en adresse i Odense. Jeg er sikker på, at det er den samme pige, for forældrenes navne er: Jørgen Hansen og Petrine Wilhelmine Hansen.

Valborgs mor: Petrine Vilhelmine eller omvendt

Nu har vi også et navn på Valborgs formodede mor, omend i to udgaver:

Vilhelminde Petrine Hansen født 11.02.1863 i Odense (Folketælling 1901)
Petrine Wilhelmine Hansen, 27 år i 1890, dvs. født omkring 1863 (Folketælling 1890)

Men det er stadig kun 'løs snak' fra folketællingerne.

Valborgs vielse i 1915

Nu går vi tilbage til en sikker kilde, nemlig kirkebogen for vielsen i Skt. Knuds sogn i 1915, og ser om noget af dette stemmer med det, som vi fandt i folketællingerne.

Vælg www.arkivalieronline.dk og Kirkebøger. Under sogn skriver jeg 'Odense' og med pil ned vælges det rigtige sogn, Odense, Skt. Knuds.

I kirkebogen Viede 1907-1917 finder jeg vielsen i opslag 231.

Der er bingo. Alle oplysninger stemmer med folketællingerne. Ved vielsen står hvem forældrene er, og begge er født i Skt. Knuds sogn i 1890.

Valborgs fødsel 31.03.1890

På www.arkivalieronline.dk finder jeg kirkebogen for fødte i 1888-1891 i Odense, Skt. Knuds sogn.

Forældrene er Væver Jørgen Hansen og Hustru Petrine Vilhelmine Nielsen, 27, Allegade 11. Det vil sige, at Valborgs nu er fundet 3 steder: I kirkebogen ved fødslen, ved vielsen og i folketællingen 1901. Kirkebogen for fødslen er den endelige dokumentation for hendes navn og fødselsdato.

Min mormor Valborg er nu endelig identificeret, og jeg kan få noget fyld føjet til mit billede af hende.

Tilbage i tiden til Valborgs mor Petrine Vilhelmine Nielsen

mormor

Nu vi er i gang, kan vi jo lige så godt prøve at komme lidt længere tilbage. Valborgs mor Petrine var 27 år i 1890, og må derfor være født omkring 1863.

Hun var altså gift i 1890 og boede i Allegade 11 i Odense ifølge folketællingen. Hendes ældste levende barn var 3 1/2 år, så hun er sandsynligvis gift omkring 1884-1886, hvis alt er gået for sig i 'den rigtige' rækkefølge.

Jeg søgte efter hende i folketællingen 1880 med søgeord 'petrine %il% nielsen'. Vilhelmine kan staves på mange måder, men bogstaverne 'il' efter hinanden må være rimeligt sikkert.

Jeg fandt en 16-årig tjenestepige, men det siger ikke meget om hendes familieforhold.

Men hun er født i Odense og bor der som voksen, så hun er sandsynligvis også gift dér. Dvs. jeg vil lede efter hendes vielse i Odenses 3 sogne i 1884-1886. Hvis ikke der er gevinst dér, vil jeg søge i mandens fødesogn, Korup. 

Petrines vielse 

Det tog lidt tid, men jeg fandt vielsen 25.10.1884 i Vor Frue Sogn, Odense.

Brudgommen Jørgen Hansen er 'dugmager'. I folketællingen stod han som væver. Det må være det samme. Så det stemmer. Hun er 21 år, og navn og alder passer. Hun er datter af tømmersvend Lars Nielsen, Skt. Jørgensgade 30.

Petrines fødsel

Hun er født omkring 1863, hendes far er tømrersvend Lars Nielsen. Hun bor i Skt. Jørgensgade 30 i 1884. I folketællingen 1880 er hun 16 år og muligvis tjenestepige. Et frejdigt gæt er, at hun er født i Vor Frue sogn i 1863, da Skt. Jørgensgade ligger i Vor Frue sogn.

Petrines fødsel blev fundet i kirkebogen for Vor Frue sogn i Odense ved hårdt arbejde og en portion held. Hun er født 11.02.1863. Forældrene er Lars Nielsen og Ane Kirstine Nielsdatter. Nu kan jeg gå baglæns i kirkebogen og finde ældre søskende til hende. Når de hører op, kan jeg lede efter vielsen 6-12 måneder før det første barns fødsel.

Eller jeg kan kigge i flere folketællinger efter Lars Nielsen og Ane Kirstine Nielsdatter.

Gav det mod til mere?

Teknikken er forholdsvis enkel: Brug din fantasi til at forestille dig, hvor de kommer fra, hvor de er mødtes, hvor de er gift. Led efter børnene omkring vielsestidspunktet og 10-15 år frem i det sogn, der er mest sandsynligt. Dengang flyttede folk ikke så meget rundt som i vore dage.

Brug folketællingerne flittigt som ledetråde - og slå derefter op og få det be- eller afkræftet i kirkebøgerne.

Nu kan jeg fortsætte med at opsøge Landsarkivet for at finde ud af om Lars ejede ejendommen i Skt. Jørgensgade.

Hvordan har en væver råd til at købe et hus i H. C. Andersensgade?

Hvordan eller hvor mødte Knud og Valborg med det lilla hår hinanden? Denne lille sag har altid været fortiet i familien. Men jeg fandt løsningen ved en lille stillingsbetegnelse 'pige, bogbinderske', da Valborg optrådte som fadder for sin søsters barn på Nordfyn. Altså har Valborg sandsynligvis arbejdet i Knuds fars bogbinderi. Senere blev Valborg jo en 'fin dame' og så talte man ikke om den slags...

Rigtig god anejagt! Brug din lokale slægtsforskerforening og få hjælp fra andre slægtsforskere, når du løber tør for idéer til, hvordan du kan komme baglæns. Søg efter gamle navne på Internet, f.eks. på Google – måske har andre i din slægt lavet arbejdet for dig.

På DIS-Danmarks hjemmeside www.slaegtogdata.dk findes der et forum, hvor du kan søge hjælp til slægtsforskning.

God fornøjelse med din anejagt!

Mere om slægtsforskning

Her er nogle værktøjer til slægtsforskning, som du måske kan have glæde af
Bog: Find din slægt og gør den levende af Jytte Skaaning og Bente Klercke Rasmussen. En rigtig god bog, der kan give 'aha' oplevelser' for de fleste. Se forlagets hjemmeside.
Internet: Mettes sider med SlægtsforskerTIP.
Aftenskole: Næsten alle landets aftenskoler har kurser i slægtsforskning. Hold øje med deres kataloger. 
Foreninger: Find en lokal slægtsforskerforening i dit område. Mange af disse foreninger holder undervisning og foredrag om slægtsforskning, f.eks. DIS-Odense.

Mette Fløjborg www.flojborg.dk
Opdateret maj 2012.