flojborg.dk

Ancestris 02 - kom godt i gang

ARTIKLEN ER OPDATERET (og formentlig færdig) 16.10.2017

Denne artikel er baseret på, at du allerede har downloadet programmet Ancestris. Læs eventuelt artiklen Ancestris 01 - download programmet

For at lære programmet at kende, vil jeg anbefale, at du starter 'forfra' i en ny fil og prøver at oprette lidt forskellige personer for at teste programmets funktioner. Senere kan du indlæse din gamle slægtsfil fra Legacy eller et andet program. Dette gøres ved at vælge Fil, Eksport og filtype 'Gedcom' i dit gamle program. Derefter beder du Ancestis om at åbne denne fil.

Åbn Ancestris. 

Opret en slægtsfil og den første person

Ancestris starter med at byde dig velkommen. Vælg fanen ’Mit Ancestris’ og ’Opret et slægtstræ’.

ancestris 0001 velkommen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giv først dit slægtstræ et navn og vælg derefter ’Næste’. Følg skærmteksten og vælg ’Næste’ indtil du kommer til vinduet Stedkriterier.

ancestris 0002 stedkriterier sogn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er det lettest at trykke på rødt kryds indtil alt forudfyldt forsvinder og derefter skrive 'Sogn' i det hvide felt til højre og derefter trykke på grønt + tegn. Derefter skriver du i det hvide felt ' Herred' HUSK MELLEMRUM FØR H. Og på samme måde gør du med Amt og Land. Til sidst skal det ende med at se sådan ud nederst på siden:

ancestris 0003 stedkriterier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- altså med pænt komma og mellemrum. Slet med rødt kryds og start forfra indtil det ser pænt ud.  Bruger du andre kriterier, kan du selvfølge ændre navnene på 'felterne'. MED LIDT HELD får vi Ancestris' udviklere til at forudindstille opstartsbilledet til denne opsætning, som mange af os danskere bruger.

Tryk på 'Næste'  indtil du kommer til trin 6, hvor du indtaster navn og køn på den første person i dit slægtstræ. Vælg Finish/OK. Derefter skal du navngive dit slægtstræ og bestemme, hvor det skal placeres på din PC. HUSK NU HVOR DU LÆGGER FILEN FOR POKKER!!! Det er altså vigtigt, derfor taler jeg med store bogstaver ;-).

ancestris 0004 gem fil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu åbnes din lillebitte slægtsfil med den ene person i Ancestris.

 

Ancestris' skærmbilleder

Her kommer lidt om skærmbilledernes opbygning. Om lidt opretter vi flere personer :-).

ancestris 0005 2 foerste person

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I venstre side, hovedvinduet, vises dit slægtstræ. I fanen ved siden af kan vælges en anden visning, f.eks. 'Familievisning'. Du vælger hvilke du vil have 'fremme' i menuen Vis. Du kan tænde og slukke for dem som du lyster. 

ancestris 0006 editor vis menuMenuen 'Vis' bruges også til at vælge, hvilket skriveværktøj/personvisning du vil bruge.  Ancestris indeholder forskellige skriveværktøjer. De vises i højre side af skærmbilledet (se ovenfor). Vi kalder det også for en 'Editor' - et irriterende ord, der er svært at oversætte til dansk. En editor bruges både til at registrere alt om din person, men også til at vise dig alle detaljerne om din slægtning. Så en editor er både en visning og en 'skrivemaskine'. Der findes flere editorer til Ancestris. Her ovenfor er vist Cygnus Editor, men i menuen 'Vis' kan du også vælge Gedcom editor og Aries editor. Den sidste vil jeg bruge fremover. Den er ret brugervenlig. Den har en lille gul blyant som symbol. Jeg vil også gerne have Gedcom editoren fremme. Den er lidt for nørder, men bestem selv, hvilken du vil have vist.  

 

 

 

 

 

Bestem også, at denne editor skal være dit standardvalg her:

ancestris 0006 editor vaelg aries fast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I skærmbilledets højre side ses her Aries editor (efter at du har valgt den i fanen Vis):

ancestris 0007 aries editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan bruge Aries editor til at registrere oplysninger om Henriette. Den har en lille gul blyant som symbol. Bagved ligger Gedcom editor, som har en grøn blyant som symbol.

 

Opret fødsel

Her vælges begivenheden fødsel og indtastes dato, sted og måske en beskrivelse. Den sidste kan indeholde oplysninger fra jordemoderprotokollen eller som her, selve adressen på huset hun er født i. Afslut med OK.

ancestris 0009 2 foedsel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Når hendes fødselsdata er registreret, hopper du til fanen 'Kilder' og vælger det grønne plus-tegn:

ancestris 0010 kilder

 

 

 

 

 

ancestris 0011 kilde opret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu opretter jeg kilden 'Kirkebog fødsel', fordi det er allerførste gang at denne kilde bruges: 

 ancestris 0012 kilde kb foedsel oprettet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vælg derefter OK. Så kommer du tilbage til billedet, hvor du kan indtaste detaljer om Henriettes fødselskilde. Bemærk, at selve kilden 'Kirkebog fødsel' er hentet med over fra forrige billede:

ancestris 0012 kildedetalje henriette

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udfyld detaljer fra kilden (kirkebogen) om Henriettes fødsel. Der er ingen der siger, at ovenstående er det rigtige at udfylde - det bestemmer du selv. Afslut med OK.

Nu er fødslen registreret, og der er tilknyttet en kilde, nemlig kirkebogsopslaget. Resultatet ses her:

ancestris 0012 kilde ok

 

 

 

 

 

 

 På samme måde oprettes dåb, konfirmation, død osv.

Opret forældre/ægtefælle/søskende/børn

I venstre side vælges Familievisning. Vælg derefter at tilføje en far til Henriette:

ancestris 0013 opret far

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I højre side indtaster jeg oplysninger om ham på samme måde som ved Henriette. Alternativ: I højre side kan du HØJREKLIKKE i det grå felt ved personen og vælge 'Tilføj en person, Tilføj forældre osv.'

ancestris 0014 far oprettet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henriette er nu rykket ned som barn i Familievisning til venstre. Man kan let vælge hende igen ved at klikke EN GANG på hende nede i det gule børnefelt. Derefter kan man tilføje hendes mor, ægtefælle osv.

Hvis du gerne vil følge med i, hvordan familien ser ud i slægtstræet, kan du skifte til træ-visning i venstre side. Her får jeg øje på, at jeg mangler at registrere Valborg og Knuds vielse. Jeg klikker på vielsen og i højre side åbnes billedet for parret:

ancestris 0015 vielse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- og jeg kan nu registrere selve vielsen og kilden til vielsen osv.

 

Flyt med vinduerne

Du kan vælge hvor meget venstre og højre side skal fylde på din skærm ved at trække i mellemrummene. Før musen henover skille'muren' og tryk-og-træk, når musen bliver til et lille pilesymbol:

ancestris 0016 flyt skaermbredde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billeder

Så tilsætter vi lige lidt liv til vores data med billeder. Først vil jeg indsætte et portræt af Henriette. Klik på billedsilhuetten for at åbne multimedievinduet:

ancestris 0017 billede 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Afslut med OK. Jeg har snydt lidt, her er der billede af alle tre i familievisningen - og selvfølgelig også i Aries editoren i højre side:

 ancestris 0018 billede 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billede af kilder

Du kan selvfølgelig indsætte billeder af dine kirkebogssider og andre kilder i Ancestris. Jeg valgte i eksemplerne ovenfor om kilder at indsætte et link til kirkebogsopslaget, og sådan gør du, når du vil gemme selve billedet af kilden med Ancestris. Der er flere metoder: Du kan vælge at sætte billeder af kilder ind sammen med billedet af personen eller du kan gemme billedet ved selve kilden. Frit valg.

ancestris 0019 billede kilde 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den øverste knap sætter billedet af kilden ind samme sted som portrættet af Henriette. Gør på samme måde som beskrevet ovenfor ved portrættet af Henriette.

ancestris 0019 billede 2

 

 

 

 

---

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg kan godt li' at man kan tilgå alle personens billedet på et sted, men det er jo smag og behag. Hvis du bruger den anden metode, skal du ind på begivenheden konfirmation og indsætte billedet dér:

ancestris 0019 billede kilde 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du gør det, skal du derind, hver gang du vil se dit billede. Det er et spørgsmål om metodevalg, du selv må træffe, men beslut dig een gang for alle, så du får en ensartethed i din registrering.

 

Bunden af skærmbilledet

Her er vist en liste over personer i din slægtsdatabase. Lige nu kaldes det 'Enhedsvisning' - jeg arbejder på at få det ændret til 'Personliste'.

ancestris 0020 personliste

 

 

 

 

 

I menuen Vis kan du vælge at tænde for andre visninger i bunden af billedet.

Rigtig god fornøjelse med Ancestris!

 

---

Her kan du hente mere hjælp

Fløjborgs andre artikler om Ancestris.

Facebookgruppen Ancestris slægtsforskningsprogram.

Ancestris dansk brugerforum. Opret dig som bruger og skriv og bed om hjælp i undergruppen HJÆLP HINANDEN.