Ciabatta

Brødet for den dovne med god tid

1 stort brød eller 21 stykker

Tidsforbrug 

Arbejde ca. 15 minutter 
Hævetid 3-4 timer eller natten over i køleskab
Bagetid 30 minutter

Indkøb

1 pk. gær
9 dl. lunkent vand
1,4 liter mel (ca. 1 kilo)
2,5 dl. durum mel (250 gram)
1 spsk. salt

 

Sådan gør du

Gæren opløses i vand. Durum og 3/4 af melet samt saltet røres i. Tilsæt ikke mere mel end at dejen virker glasagtig og føles klistret, men slipper fingrene - det er for øvrigt den eneste gang fingrene skal bruges. Det hele skal æltes med mikser eller røremaskine - gerne i 15 minutter. 

Brød

Hæld dejen ud på bageplade med meldrysset papir, pyt med udseendet, den flyder selv ud og fylder hele pladen under hævningen. Drys durum over og dæk med et viskestykke. Hæver i 3-4 timer.

Lad være med at røre dejen, stil den direkte i forvarmet ovn, og bag ved 220 grader varmluft i ca. 30 minutter. Sprøjt vand i ovnen lige inden bagning. Det giver en dampeffekt i ovnen. 

Brødet bliver ikke så højt, men fuldt af lufthuller. Spises straks eller fryses i mindre stykker.

Ciabattastykker

Score-morgenbrød: Dejen skæres op til ca. 21 stykker med en paletkniv eller dejskraber og fordeles på 3 bageplader. Formes lidt aflange og dækkes med et vådt viskestykke, og sættes i køleskab natten over. 

Tag pladen ud af køleskabet. Tænd ovnen og bag ved 220 grader i 15-20 minutter.

Brødet kan fryses.