flojborg.dk

Opskrifter

Her vises et udvalg af vores mest populære opskrifter, som er afprøvet på vores sagesløse gæster. De har overlevet...

Muffins med rabarber

24 store muffins
 
Du skal bruge:
7 æg
250 gram sukker
300 gram mel
300 gram smør
300 gram makroner
15-20 rabarber
 
24 papirmuffinsforme
Siliconeforme
 
Bagetid 15-17 minutter ved 200 grader
 
Sådan gør du: 
Smelt smørret i en gryde ved svag varme.
Skær rabarberne i ca. 1,5 cm lange stykker.
Bræk makronerne fra hinanden - mas dem ikke helt, der må gerne være grove stykker imellem.
 
Pisk æg og sukker luftigt i ca. 10 minutter.
Tilsæt mel - vend det forsigtigt i med en dejskraber.
Tilsæt smeltet smør, rør det i lidt ad gangen.
Tilsæt makroner og rabarber og rør kun ganske lidt sammen, så de er nogenlunde dækket af dej. Prøv dig frem med rabarbermængden. Der må gerne komme så mange i, at dejen næsten ikke kan hænge ved alt fyldet.
 
Sæt papirformene op i siliconeformen (så splatter de ikke ud i papirformen). Fordel dejen i formene - Fyld gerne op over kanten.
 
Bages 15-17 minutter. Spises.
 
Kan fryses og lynoptøes i mikroovn.

 

Hummus

- stor portion

Tidsforbrug

1 dag + 1 times kogning + 30 min. i køkkenet
Det kræver, at du har en god blender eller stavblender.

Indkøb

300 gram kikærter
3-4 dl. Fromage frais
ca. 1 dl. olivenolie
1 spsk. spidskommen
1 tsk. paprika
1 tsk. stødt koriander (eller en tot frisk)
1 tsk. tørret chili eller en halv frisk chili
3-4 fed hvidløg
½-1 spsk. salt

Sådan gør du

Kikærterne sættes i blød i rigeligt vand natten over.

Hæld vandet fra og tilsæt frisk vand. Kog kikærterne en time. Hæld vandet fra og lad dem afkøle til de er lunkne eller kolde.

Kikærterne er meget tørre, så blenderen har svært ved at blende dem uden væske. Blend kikærterne ad flere gange og tilsæt lidt olie og fromage frais til hver omgang, så blenderen kan få ordentligt fat. Tilsæt krydderierne i en af portionerne – spar på saltet i første omgang.

Smag til med salt og evt. mere spidskommen til sidst.

Hummus kan fryses og tøs op i mikroovn på et øjeblik, hvis du får uventede gæster.

Spises med flutes (se opskrift) som en snack eller let forret.

Havregrynskager med nougat - 'leverpostejmadder'

Små lækre bidder, ca. 24 stk.

Tidsforbrug

45 minutter incl. afkøling

Indkøb

100 gram smør eller olie eller halvt af hver
4 ½ dl. havregryn
1 spsk. mel
1 ½ tsk. bagepulver
1 dl. sukker
2 tsk. vanillesukker
2 spsk. lys sirup

Pynt: 100 gram nougat efter bagningen

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200 grader.

Smelt smørret.

Bland imens alt det andet i en skål. Hæld det smeltede smør op i skålen og rør det sammen.

Fordel dejen på bagepapir på en bageplade, ca. 20 x 30 cm. Tryk den sammen med fingrene.

Bages i 12-15 minutter nederst i ovnen. Imens du bager, skærer du nougaten ud i tynde skiver.

Når kagen er bagt, fordeles nougatskiverne over den varme kage. Vent et øjeblik til nougaten er smeltet og smør den ud i et jævnt lag. Mens kagen stadig er varm/lun skærer du kagen ud i små eller store bidder.

Lad den køle af et koldt sted til nougaten bliver hård igen. Evt. i køleskab.

Opbevares i tæt lukket kagedåse – eller fryses.

Broccolisalat

Rækker til 4 personer som tilbehør

Tidsforbrug

Arbejde 30 minutter
Trækketid mindst 2 timer, gerne op til et døgn

Indkøb

1 stor broccoli eller 2 små
1 dl. rosiner
1 dl. solsikkekerner
1 rødløg
1 pk. bacon (gerne kalkunbacon) 
1,5 dl. creme fraiche 9%
3 spsk. sukker
2 spsk. balsamico (italiensk rødvinseddike)
3 spsk. hakket persille
lidt salt

Læs mere...

Burgerboller

10 grove flade brød med grøntsager i - kan naturligvis laves økologisk

Tidsforbrug

20 minutter til at lave dejen
Hævetid 1-3 timer
20 minutter til at sætte brødene på plader
1 time efterhævning
20 minutter bagetid

I alt 3-5 timer

Indkøb

2 dl. surmælksprodukt (yoghurt naturel, A38, ymer, ylette eller lignende)
3 dl. varmt vand
1 pakke gær
150 gram grøntsager, f.eks. gulerod og squash
200 gram groft mel, f.eks. grahamsmel eller sigtemel
ca. 800 gram hvedemel
1,5 spsk. salt
evt. lidt honning

Læs mere...

Chokoladekage

Dessertkage til 6-8 personer

Tidsforbrug

Ca. 20 min. + bagetid 45 min. + afkølingstid.

Indkøb

90 gram mørk god chokolade med højt kakaoindhold, ca. 70%
90 gram smør
90 gram sukker
3 æggeblommer (pasteuriserede)
5 æggehvider (pasteuriserede)
flormelis til pynt

Tilbehør: Vanilleis og frisk frugt

Sådan gør du

Smelt chokolade, smør og sukker ved svag varme. Tag gryden af varmen og lad det afkøle lidt. Rør æggeblommerne i.

Pisk æggehviderne stive (men ikke hårde) og fold dem i chokolademassen.

Hæld ¾ af dejen i en smurt og meldrysset form (20 cm Ø) og bag kagen ved 160 grader i 40-50 min.

Lad kagen køle af i formen og vend den ud på et kagefad.

Fyld resten af chokolademassen i hulningen i midten.

Sigt flormelis over inden servering.

Is og bær passer fortrinligt til denne kaloriebombe.

Kilde:
Politikens nye bagebog, Politikens Forlag, 1995, ”Michel Michauds forunderlige chokoladekage”

Ciabatta

Brødet for den dovne med god tid

1 stort brød eller 21 stykker

Tidsforbrug 

Arbejde ca. 15 minutter 
Hævetid 3-4 timer eller natten over i køleskab
Bagetid 30 minutter

Indkøb

1 pk. gær
9 dl. lunkent vand
1,4 liter mel (ca. 1 kilo)
2,5 dl. durum mel (250 gram)
1 spsk. salt

Læs mere...

Citrondessert

Rækker til 6 personer

Tid

20 minutter + bagetid 30 minutter + 15 minutter lige inden servering

Du skal bruge

4 æg 
190 g sukker
2 citroner 
1,25 dl piskefløde

Topping: 
2-3 spsk sukker ELLER

2 æggehvider
125 gram flormelis
½ tsk. citronsaft

Tilbehør:
1 liter vanilleis og pynt, f.eks. citronmelisse eller lidt friske bær

Læs mere...

Dajmkage

Nem kage, der smager supergodt. Rækker til ca. 10 personer

Tidsforbrug

Arbejde 30 minutter
Bagetid 45 minutter
Afkølingstid mindst 30 minutter

Indkøb

1,5 dl. mælk
100 gram smør
50 gram brun farin
1 tsk. vanillesukker
150 gram sukker
3 æg
200 gram mel
1 tsk. bagepulver
150 gram mørk chokolade
lidt rasp

Glasur

150 gram flormelis
3 spsk. smeltet smør
1 tsk. vanillesukker
2 spsk. stærk kaffe

Pynt

2 stykker Dajm chokolade

Læs mere...

Flutes med salt

Ulriks 'saltstænger' - 6 stk.

Tidsforbrug

15 min. til at lave dejen
20 min. til at lægge på plader
1 time og 45 minutter + hæve- og bagetid
I alt ca. 2 ½ time

Indkøb

50 gram gær
5,5 dl. vand 
5 tsk. salt
1-2 spsk. olie
900 gram hvedemel
Groft salt til pynt

Læs mere...

Frappé

Kold kaffedrik til 2 personer

Tidsforbrug

3 minutter

Indkøb

1 spsk. Nescafé
2 spsk. farin
3 dl. skummetmælk
6 isterninger
2 sugerør

Sådan gør du

Bland Nescafé, sukker, mælk og pisk kort med elpisker eller blendestav. 

Hæld straks op i 2 store cafeglas.

Tilsæt isterninger og sugerør.

Grissini stænger

Lækre knasende brødstænger, ca. 2 plader

Tidsforbrug

1 time og 30 minutter i alt

Indkøb

250 gram mel
25 gram gær
40 gram fint revet parmesan
2 spsk. god olie, f.eks. koldpresset rapsolie
½ tsk. honning
1 ¼ dl. vand
Sydesalt
Lidt kærnemælk eller mælk

Læs mere...

Hyldeblomstsaft

3 liter koncentreret saft

Tidsforbrug

ca. 1 time plukketid og 1/2 time i køkkenet

Det skal du bruge

60 skærme hyldeblomster – plukkes på en tør solskinsdag
ca. 2,25 liter kogende vand
40 gram citronsyre
3 økologiske citroner i grove stykker
2 kg. økologisk sukker , gerne rørsukker


Sådan gør du

Pluk skærmene og nyd duften! Læg dem i en stor skål med låg. Jeg plejer at klippe de største stilke af, så skvatter det mere sammen og kan lettere dækkes af væsken. Bare lige et klip henover de 4-5 stilke, der holder blomsten sammen.

 

Tilsæt sukker, citron og citronsyre. Kog vandet op og hæld det over. Sæt det hele i køleskabet i ca. 3 dage. Rør i blandingen et par gange om dagen.

Si gennem et klæde, så saften bliver helt klar. Hældes saften på atamonskyllede flasker og opbevar dem i køleskab eller fryser (eller tilsæt lidt Atamon for at konservere).

Kan holde sig ca. 14 dage i køleskabet. Frys saften i små klodser (f.eks. isterningsposer), hvis du skal gemme den i længere tid.

Saften fortyndes i forholdet 1:4 når den skal drikkes. Tynd op med vand, hvidvin eller danskvand.

Kartoffelsalat med sennep

Marinerede kartofler med Dijon sennep

Tidsforbrug

15 minutter + kogetid og afkøling til kartoflerne

Indkøb

1 kg. nye kartofler
1 spsk. stærk Dijon sennep
100 gram fetaost
1/2 agurk
1/2 bundt frisk dild (eller 1 spsk. tørret)

3/4 dl. eddike
1/4 dl. oliven- eller rapsolie
1 spsk. sukker
salt
groft peber

Læs mere...

Kæmpebrød, ølbrød eller ølboller


Kæmpebrød/ølbrød eller ølboller

1 stort brød eller 15 boller

Tidsforbrug

3-4 timer

Indkøb

50 gram gær
1 øl, gerne let
3,3 dl varmt vand (fyld ølflasken)
1 spsk. salt
2 spsk. honning eller sukker
3 dl. sigtemel *)
½ dl. olie 
ca. 1 kilo hvedemel

*) Vil du have et lidt grovere brød kan du udskifte sigtemel med speltmel, grahamsmel, grahamsspelt eller rugmel.

Læs mere...

Lammepakker

Supernem gæstemad til 4 personer

Tidsforbrug

30 minutter + bagetid 50 minutter

Indkøb

800 gram lammebov eller lammekølle
1 rød peberfrugt
1 lille squash
1 1/2 løg
8 kartofler
4 tsk. lammekrydderi
salt
4 spsk. olivenolie
lidt friskrevet parmesan
4 stk. kvadratisk bagepapir (rullens bredde)
4 stk. madsnor (eller bomuldsgarn)

Tilbehør: Friskbagt brød

Læs mere...

Muffins - fedtfattige

33 stk.

Tidsforbrug

30 minutter + bagetid 15 minutter.

Indkøb

4 æg
250 gram sukker
1 dl. olie
3 små æbler (rives med skræl)
1 gulerod (rives fint)
250 gram mel
1 tsk. bagepulver
33 papirforme

Smagsstoffer, f.eks.:
1 dl. nødder
1 dl. kokosmel
100 gram chokolade

Læs mere...

Müslibar med chokoladeovertræk - økologisk

Økologisk müslibar med tørret frugt. Kan naturligvis også laves af ikke-økologiske råvarer. 24 stk.

Tidsforbrug

Ca. 1 time + trækketid ca. 30-60 minutter + lidt ventetid mens chokoladen stivner

Indkøb

175 gram mørke abrikoser

100 gram rosiner

10 dadler

50 gram mandler

25-40 gram havregryn

40 gram hvedeflager (eller blanding af hvede-, rug- byg og havreflager)

2 spsk. (15 gram) kokosmel

1-2 spsk. (15 gram) kakao

Evt. 1-2 spsk. (35 gram) ribsgele

Ca. 100 gram mørk chokolade til overtræk

Læs mere...

Rugbrød med surdej

Store rugbrød, 2 stk. - kan laves økologisk

Tidsforbrug

1. dag 15 minutter
2. dag 15 minutter i køkkenet + 9 timer hævning og bagning.

Derudover tager det 3-4 dage, hvis du ikke har surdej på lager.

Indkøb

til 1. dag:
300 gram surdej (se opskrift på surdej)
2 spsk. salt
1 liter lunkent vand
450 gram knækkede rugkerner
500 gram rugmel

til 2. dag:
1 hvidtøl eller maltøl
2 spsk. mørk sirup
550 gram rugmel
100 gram græskarkerner
100 gram solsikkefrø
100 gram hørfrø (eller andre slags frø du har lyst til - bare ca. 300 gram i alt)

 

ALTERNATIV med færre kerner:
Dag 1:
600 gram rugmel
300 gram skårne rugkerner
1 liter vand
300 gram surdel
2 spsk. salt

Dag 2:
600 gram rugmel
300 gram hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner (bland selv)
1 hvidtøl + 1 flaske vand
2 spsk. mørk sirup

Læs mere...

Rødkål

- nemt at lave - smager meget bedre end det færdigkøbte - kan laves økologisk

TidsforbrugRødkål

30 minutter + kogetid 45 minutter

Indkøb

800 gram rødkålshoved
50 gram margarine eller olie
ca. 1 dl. eddike eller rødbedeeddike
1-2 dl. ribssaft
1-2 tsk. salt
evt. sukker

Læs mere...