Her vises et udvalg af vores mest populære opskrifter, som er afprøvet på vores sagesløse gæster. De har overlevet...
Ølboller/ølbrød
Kæmpe ølbrød eller ølboller
1 stort brød eller 15 boller
Tidsforbrug
3-4 timer
Indkøb
50 gram gær
1 øl, gerne let
3,3 dl varmt vand (fyld ølflasken)
1 spsk. salt
2 spsk. honning eller sukker
3 dl. sigtemel *)
½ dl. olie
ca. 1 kilo hvedemel
*) Vil du have et lidt grovere brød kan du udskifte sigtemel med speltmel, grahamsmel, grahamsspelt eller rugmel.
Sådan gør du
Start med at lave en blanding af øl, vand, gær, salt og honning. Drys sigtemelet over og bland det i (det er endnu ikke lykkedes mig at røre alle klumperne ud). Skal stå i ca. 20-30 min. til det bobler op.
Rør olien og næsten alt melet i. Æltes i røremaskine eller med håndmixer med dejkroge. Tilsæt det sidste mel, til dejen har en god konsistens.
Form dejen til et kæmpebrød, 4 madbrød eller 2 plader boller.
Lad det hæve på bagepladen til dobbelt størrelse.
Bollerne pensles med vand og drysses med mel. Det store brød skal derudover skæres lidt på kryds og tværs med en brødkniv eller i en spiral. Brødet på billedet har hævet i en meldrysset pilekurv og er vendt ud på pladen lige før bagning.
Det store brød bages ved 220 grader i ca. 40 minutter, madbrød i ca. 20-25 minutter og bollerne i ca. 15 minutter.
Broccolisalat
Rækker til 4 personer som tilbehør
Tidsforbrug
Arbejde 30 minutter
Trækketid mindst 2 timer, gerne op til et døgn
Indkøb
1 stor broccoli eller 2 små
1 dl. rosiner
1 dl. solsikkekerner
1 rødløg
1 pk. bacon (gerne kalkunbacon)
1,5 dl. creme fraiche 9%
3 spsk. sukker
2 spsk. balsamico (italiensk rødvinseddike)
3 spsk. hakket persille
lidt salt
Havregrynskager med nougat - 'leverpostejmadder'
Små lækre bidder, ca. 24 stk.
Tidsforbrug
45 minutter incl. afkøling
Indkøb
100 gram smør eller olie eller halvt af hver
4 ½ dl. havregryn
1 spsk. mel
1 ½ tsk. bagepulver
1 dl. sukker
2 tsk. vanillesukker
2 spsk. lys sirup
Pynt: 100 gram nougat efter bagningen
Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader.
Smelt smørret.
Bland imens alt det andet i en skål. Hæld det smeltede smør op i skålen og rør det sammen.
Fordel dejen på bagepapir på en bageplade, ca. 20 x 30 cm. Tryk den sammen med fingrene.
Bages i 12-15 minutter nederst i ovnen. Imens du bager, skærer du nougaten ud i tynde skiver.
Når kagen er bagt, fordeles nougatskiverne over den varme kage. Vent et øjeblik til nougaten er smeltet og smør den ud i et jævnt lag. Mens kagen stadig er varm/lun skærer du kagen ud i små eller store bidder.
Lad den køle af et koldt sted til nougaten bliver hård igen. Evt. i køleskab.
Opbevares i tæt lukket kagedåse – eller fryses.
Rødkål
- nemt at lave - smager meget bedre end det færdigkøbte - kan laves økologisk
Tidsforbrug
30 minutter + kogetid 45 minutter
Indkøb
800 gram rødkålshoved
50 gram margarine eller olie
ca. 1 dl. eddike eller rødbedeeddike
1-2 dl. ribssaft
1-2 tsk. salt
evt. sukker
Flutes med salt
Ulriks 'saltstænger' - 6 stk.
Tidsforbrug
15 min. til at lave dejen
20 min. til at lægge på plader
1 time og 45 minutter + hæve- og bagetid
I alt ca. 2 ½ time
Indkøb
50 gram gær
5,5 dl. vand
5 tsk. salt
1-2 spsk. olie
900 gram hvedemel
Groft salt til pynt
Müslibar med chokoladeovertræk - økologisk
Økologisk müslibar med tørret frugt. Kan naturligvis også laves af ikke-økologiske råvarer. 24 stk.
Tidsforbrug
Ca. 1 time + trækketid ca. 30-60 minutter + lidt ventetid mens chokoladen stivner
Indkøb
175 gram mørke abrikoser
100 gram rosiner
10 dadler
50 gram mandler
25-40 gram havregryn
40 gram hvedeflager (eller blanding af hvede-, rug- byg og havreflager)
2 spsk. (15 gram) kokosmel
1-2 spsk. (15 gram) kakao
Evt. 1-2 spsk. (35 gram) ribsgele
Ca. 100 gram mørk chokolade til overtræk
Kartoffelsalat med sennep
Marinerede kartofler med Dijon sennep
Tidsforbrug
15 minutter + kogetid og afkøling til kartoflerne
Indkøb
1 kg. nye kartofler
1 spsk. stærk Dijon sennep
100 gram fetaost
1/2 agurk
1/2 bundt frisk dild (eller 1 spsk. tørret)
3/4 dl. eddike
1/4 dl. oliven- eller rapsolie
1 spsk. sukker
salt
groft peber
Rugbrød med surdej
Store rugbrød, 2 stk. - kan laves økologisk
Tidsforbrug
1. dag 15 minutter
2. dag 15 minutter i køkkenet + 6 timer hævning og bagning.
Derudover tager det 3-4 dage, hvis du ikke har surdej på lager.
Indkøb
til 1. dag:
300 gram surdej
25 gram salt
1 liter lunkent vand
400 gram knækkede rugkerner
500 gram rugmel
til 2. dag:
1 hvidtøl (maltøl)
2 spsk. mørk sirup
500 gram rugmel
100 gram græskarkerner
100 gram solsikkefrø
100 gram hørfrø (eller andre slags frø du har lyst til - bare ca. 300 gram i alt)
Dajmkage
Nem kage, der smager supergodt. Rækker til ca. 10 personer
Tidsforbrug
Arbejde 30 minutter
Bagetid 45 minutter
Afkølingstid mindst 30 minutter
Indkøb
1,5 dl. mælk
100 gram smør
50 gram brun farin
1 tsk. vanillesukker
150 gram sukker
3 æg
200 gram mel
1 tsk. bagepulver
150 gram mørk chokolade
lidt rasp
Glasur
150 gram flormelis
3 spsk. smeltet smør
1 tsk. vanillesukker
2 spsk. stærk kaffe
Pynt
2 stykker Dajm chokolade
Citrondessert
Rækker til 6 personer
Tid
20 minutter + bagetid 30 minutter + 15 minutter lige inden servering
Du skal bruge
4 æg
190 g sukker
2 citroner
1,25 dl piskefløde
Topping:
2-3 spsk sukker ELLER
2 æggehvider
125 gram flormelis
½ tsk. citronsaft
Tilbehør:
1 liter vanilleis og pynt, f.eks. citronmelisse eller lidt friske bær