flojborg.dk

Her vises et udvalg af vores mest populære opskrifter, som er afprøvet på vores sagesløse gæster. De har overlevet...

Havregrynskager med nougat - 'leverpostejmadder'

Små lækre bidder, ca. 24 stk.

Tidsforbrug

45 minutter incl. afkøling

Indkøb

100 gram smør eller olie eller halvt af hver
4 ½ dl. havregryn
1 spsk. mel
1 ½ tsk. bagepulver
1 dl. sukker
2 tsk. vanillesukker
2 spsk. lys sirup

Pynt: 100 gram nougat efter bagningen

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200 grader.

Smelt smørret.

Bland imens alt det andet i en skål. Hæld det smeltede smør op i skålen og rør det sammen.

Fordel dejen på bagepapir på en bageplade, ca. 20 x 30 cm. Tryk den sammen med fingrene.

Bages i 12-15 minutter nederst i ovnen. Imens du bager, skærer du nougaten ud i tynde skiver.

Når kagen er bagt, fordeles nougatskiverne over den varme kage. Vent et øjeblik til nougaten er smeltet og smør den ud i et jævnt lag. Mens kagen stadig er varm/lun skærer du kagen ud i små eller store bidder.

Lad den køle af et koldt sted til nougaten bliver hård igen. Evt. i køleskab.

Opbevares i tæt lukket kagedåse – eller fryses.

Müslibar med chokoladeovertræk - økologisk

Økologisk müslibar med tørret frugt. Kan naturligvis også laves af ikke-økologiske råvarer. 24 stk.

Tidsforbrug

Ca. 1 time + trækketid ca. 30-60 minutter + lidt ventetid mens chokoladen stivner

Indkøb

175 gram mørke abrikoser

100 gram rosiner

10 dadler

50 gram mandler

25-40 gram havregryn

40 gram hvedeflager (eller blanding af hvede-, rug- byg og havreflager)

2 spsk. (15 gram) kokosmel

1-2 spsk. (15 gram) kakao

Evt. 1-2 spsk. (35 gram) ribsgele

Ca. 100 gram mørk chokolade til overtræk

Læs mere...

Ølboller/ølbrød

Kæmpe ølbrød eller ølboller

1 stort brød eller 15 boller

Tidsforbrug

3-4 timer

Indkøb

50 gram gær
1 øl, gerne let
3,3 dl varmt vand (fyld ølflasken)
1 spsk. salt
2 spsk. honning eller sukker
3 dl. sigtemel *)
½ dl. olie 
ca. 1 kilo hvedemel

*) Vil du have et lidt grovere brød kan du udskifte sigtemel med speltmel, grahamsmel, grahamsspelt eller rugmel.

Sådan gør du

Start med at lave en blanding af øl, vand, gær, salt og honning. Drys sigtemelet over og bland det i (det er endnu ikke lykkedes mig at røre alle klumperne ud). Skal stå i ca. 20-30 min. til det bobler op.

Rør olien og næsten alt melet i. Æltes i røremaskine eller med håndmixer med dejkroge. Tilsæt det sidste mel, til dejen har en god konsistens.

Form dejen til et kæmpebrød, 4 madbrød eller 2 plader boller.

Lad det hæve på bagepladen til dobbelt størrelse.

Bollerne pensles med vand og drysses med mel. Det store brød skal derudover skæres lidt på kryds og tværs med en brødkniv eller i en spiral. Brødet på billedet har hævet i en meldrysset pilekurv og er vendt ud på pladen lige før bagning.

Det store brød bages ved 220 grader i ca. 40 minutter, madbrød i ca. 20-25 minutter og bollerne i ca. 15 minutter.

Dajmkage

Nem kage, der smager supergodt. Rækker til ca. 10 personer

Tidsforbrug

Arbejde 30 minutter
Bagetid 45 minutter
Afkølingstid mindst 30 minutter

Indkøb

1,5 dl. mælk
100 gram smør
50 gram brun farin
1 tsk. vanillesukker
150 gram sukker
3 æg
200 gram mel
1 tsk. bagepulver
150 gram mørk chokolade
lidt rasp

Glasur

150 gram flormelis
3 spsk. smeltet smør
1 tsk. vanillesukker
2 spsk. stærk kaffe

Pynt

2 stykker Dajm chokolade

Læs mere...

Flutes med salt

Ulriks 'saltstænger' - 6 stk.

Tidsforbrug

15 min. til at lave dejen
20 min. til at lægge på plader
1 time og 45 minutter + hæve- og bagetid
I alt ca. 2 ½ time

Indkøb

50 gram gær
5,5 dl. vand 
5 tsk. salt
1-2 spsk. olie
900 gram hvedemel
Groft salt til pynt

Læs mere...

Citrondessert

Rækker til 6 personer

Tid

20 minutter + bagetid 30 minutter + 15 minutter lige inden servering

Du skal bruge

4 æg 
190 g sukker
2 citroner 
1,25 dl piskefløde

Topping: 
2-3 spsk sukker ELLER

2 æggehvider
125 gram flormelis
½ tsk. citronsaft

Tilbehør:
1 liter vanilleis og pynt, f.eks. citronmelisse eller lidt friske bær

Læs mere...

Kartoffelsalat med sennep

Marinerede kartofler med Dijon sennep

Tidsforbrug

15 minutter + kogetid og afkøling til kartoflerne

Indkøb

1 kg. nye kartofler
1 spsk. stærk Dijon sennep
100 gram fetaost
1/2 agurk
1/2 bundt frisk dild (eller 1 spsk. tørret)

3/4 dl. eddike
1/4 dl. oliven- eller rapsolie
1 spsk. sukker
salt
groft peber

Læs mere...

Rugbrød med surdej

Store rugbrød, 2 stk. - kan laves økologisk

Tidsforbrug

1. dag 15 minutter
2. dag 15 minutter i køkkenet + 9 timer hævning og bagning.

Derudover tager det 3-4 dage, hvis du ikke har surdej på lager.

Indkøb

til 1. dag:
300 gram surdej (se opskrift på surdej)
2 spsk. salt
1 liter lunkent vand
450 gram knækkede rugkerner
500 gram rugmel

til 2. dag:
1 hvidtøl eller maltøl
2 spsk. mørk sirup
550 gram rugmel
100 gram græskarkerner
100 gram solsikkefrø
100 gram hørfrø (eller andre slags frø du har lyst til - bare ca. 300 gram i alt)

 

ALTERNATIV med færre kerner:
Dag 1:
600 gram rugmel
300 gram skårne rugkerner
1 liter vand
300 gram surdel
2 spsk. salt

Dag 2:
600 gram rugmel
300 gram hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner (bland selv)
1 hvidtøl + 1 flaske vand
2 spsk. mørk sirup

Læs mere...

Broccolisalat

Rækker til 4 personer som tilbehør

Tidsforbrug

Arbejde 30 minutter
Trækketid mindst 2 timer, gerne op til et døgn

Indkøb

1 stor broccoli eller 2 små
1 dl. rosiner
1 dl. solsikkekerner
1 rødløg
1 pk. bacon (gerne kalkunbacon) 
1,5 dl. creme fraiche 9%
3 spsk. sukker
2 spsk. balsamico (italiensk rødvinseddike)
3 spsk. hakket persille
lidt salt

Læs mere...

Rødkål

- nemt at lave - smager meget bedre end det færdigkøbte - kan laves økologisk

TidsforbrugRødkål

30 minutter + kogetid 45 minutter

Indkøb

800 gram rødkålshoved
50 gram margarine eller olie
ca. 1 dl. eddike eller rødbedeeddike
1-2 dl. ribssaft
1-2 tsk. salt
evt. sukker

Læs mere...